„Ziua internaţională pentru Nonviolenţă în Școală, marcată la Oradea, printr-o serie de acțiuni derulate de polițiștii de la Siguranța Școlară Bihor

Filtrează după județ

Desfășurată în: Bihor

Ziua internaţională pentru Nonviolenţă în Școală” este marcată, anual, la data de 30 ianuarie, în şcolile din întreaga lume.

În acest context, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin polițiștii Biroului Siguranță Școlară, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, implementează, la nivelul județului Bihor, Campania națională pentru „Conștientizarea consecințelor asociate faptelor cu violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar”.

Campania se va desfășura în perioada ianuarie – iunie a.c., în cinci unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor, respectiv din municipiul Oradea și din localitățile Ciumeghiu și Diosig și vizează implicarea unui număr mare de elevi, cadre didactice și părinți, în vederea prevenirii și gestionării comportamentelor agresive, totul pentru a oferi un mediu școlar sigur pentru elevi.

În cadrul Campaniei, polițiștii de la siguranță școlară desfășoară activități de prevenire a faptelor cu violență și a bullying-ul-ului, grupul țintă fiind elevii claselor VI – VIII.

Printre principalele obiective ale campaniei, se regăsesc:

  • Conștientizarea  elevilor asupra importanței siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și asupra climatului educațional;
  • Formarea și dezvoltarea la elevi a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară;
  • Implicarea comunității, prin colaborarea cu părinții, profesorii și autoritățile școlare, pentru a crea o rețea solidă împotriva violenței.

Cu ocazia zilei de 30 ianuarie – „Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală„, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat mai multe activități educativ preventive la Școala Gimnazială nr. 11 din municipiul Oradea, unitate de învățământ participantă în cadrul campaniei. 

Activitățile desfășurate au avut ca scop informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic, creșterea gradului de siguranță al elevilor prin informarea acestora asupra comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși.

Totodată, în cadrul aceleiași campanii, elevii vor participa la un concurs cu tema „Siguranța Școlară”, ce presupune elaborarea unui material de informare și de prevenție, respectiv un logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a logo- ului pentru prevenirea violenței școlare.

La nivelul județului va fi desemnată câștigătoare o singură clasă, în baza votului exprimat de către reprezentanții instituțiilor partenere. Lucrarea clasei câștigătoare a concursului din județul Bihor va avea ocazia de a participa la faza națională a acestuia, care se va desfășura în cursul lunii martie a.c..

*

Pentru a promova nonviolența și respectul reciproc, polițiștii de la siguranță școlară vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Comunicați deschis și respectuos: fiecare persoană are dreptul la opinii și sentimente proprii. Încurajați dialogul deschis și respectuos pentru a rezolva orice neînțelegeri sau conflicte.
  • Soluționați conflictele cu maturitate: încurajați rezolvarea pașnică a diferendelor și evitați orice formă de violență sau agresiune.
  • Sprijiniți-vă colegii în momente dificile. Gesturile mici de bunătate și încurajare pot face o diferență semnificativă în viața cuiva.  
  • Implicați-vă în programe educaționale: participați la programele educaționale organizate în școală pentru a învăța mai multe despre nonviolență, rezolvarea pașnică a conflictelor și construirea relațiilor sănătoase.

Alte activități:

Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente