Ziua Internațională a Siguranței pe Internet este un eveniment organizat la nivel global, în aproximativ 200 de state, care a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediție. Sub sloganul „Împreună pentru un internet mai bun”, în această zi, societatea este încurajată să se informeze și să se educe constant cu privire la principalele riscuri pe care le implică folosirea mediului online și modalitățile de prevenire și evitare a acestora.
Copilul tău poate fi în siguranță în timp ce accesează resursele online dacă învață încă de mic să folosească internetul cu înțelepciune.
Care sunt riscurile la care se expun copiii?:
În etapa preșcolară, copiii nu pot separa ficțiunea de realitate, astfel că pot fi afectați de informații sau imagini, acțiuni sau comportamente pe care ori nu le înțeleg ori le dau semnificații greșite.
Preadolescenții și adolescenții caută frecvent informații în spațiul virtual, iar riscul este să generalizeze și/sau să le dea o conotație negativă. Un risc major pentru preadolescenți și adolescenți este cyberbullyingul.
Iată câteva recomandări pentru a fi în siguranță online:
- Nu da click pe link-uri suspecte – Mesajele nesolicitate care îți cer date personale sau te grăbesc să iei o decizie sunt, de obicei, tentative de fraudă.
- Verifică sursa informațiilor – Dacă o știre pare prea șocantă sau prea bună ca să fie adevărată, verifică dacă este publicată și de alte surse credibile.
- Atenție la deepfake-uri – Videoclipurile și imaginile pot fi modificate digital pentru a părea reale. Analizează expresiile faciale, mișcarea gurii și vocea pentru indicii de falsificare.
- Atenție la datele bancare – Nu furnizați niciodată datele de conectare la Internet/Mobile Banking și nici datele de pe fața și spatele cardului! Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăți pe site-uri securizate și nu atunci când este conectat la o rețea WI-FI publică.
- Folosește parole puternice și unice – Evită parolele simple și nu folosi aceeași parolă pe mai multe platforme. Activează autentificarea în doi pași pentru securitate sporită.
- Nu distribui date personale în spațiul public – Informațiile tale pot fi folosite pentru a crea conturi false sau pentru a fi ținta unor atacuri cibernetice.
- Verifică întotdeauna că un site este oficial și sigur – asigură-te că adresa începe cu “https://” și că apare simbolul lacătului în bara de adrese, semne clare că site-ul protejează informațiile tale. Doar prezența sa însă nu este suficientă. Citește cu atenție numele de domeniu, deoarece atacatorii se folosesc uneori de cifre sau simboluri asemănătoare cu litere pentru a induce în eroare (ex: cifra 0 în locul literei o).
Prin parteneriatul nostru cu Asociația Adfaber, au fost realizate și distribuite o serie de videoclipuri educaționale care oferă sfaturi esențiale despre protejarea copiilor în mediul online. Aceste materiale sunt menite să ajute părinții și profesorii să înțeleagă riscurile digitale și să învețe cum să le gestioneze eficient. Pentru mai multe informații, accesează https://adfaber.org
Dacă vrei să fii informat despre cum să fii în siguranță în online, accesează, în siguranță, https://sigurantaonline.ro/informatii-utile/.
Proiectul #SiguranțaOnline are scopul de a informa adulții și de a educa tinerii și copiii, încă de la o vârstă fragedă, cu privire la măsurile de siguranță necesare pentru a evita să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware și nu numai.
Menționăm faptul că o serie de recomandări privind siguranța copiilor dumneavoastră poate fi găsită și aici.