Sari la conținut

Siguranța minorilor în atenția polițiștilor băcăuani

Desfășurată în: Bacău

Copiii constituie unul dintre cele mai vulnerabile grupuri sociale, siguranța acestora fiind o prioritate pentru Poliția Română. Polițiștii au desfăşurat și în această săptămâna activități cu caracter preventiv împreună cu elevii din municipiul Bacău.

Au fost abordate mai multe teme de discuție, în funcție de categoriile de vârstă ale elevilor, cu scopul pregătirii acestora pentru o mai bună gestionare a riscurilor la care se expun.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Serviciului Rutier și Biroului Rutier Bacău au fost prezenți în mai multe unități de învățământ din județ, aducând în prim plan subiectul siguranței copiilor, atât în mediul școlar, cât și acasă, la joacă, pe stradă sau pe internet.

Beneficiarii activităților de prevenire au fost atât preșcolari și elevi de clase primare și gimnaziale, cât și liceeni, de la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, Grădinița ”AMIKids Education”, Școala Gimnazială din comuna Răcăciuni și Școala Gimnazială „George Bacovia” din Bacău.

Temele abordate au fost diverse, de la lecții de educație rutieră și prevenirea disparițiilor de minori, până la siguranța în mediul online și prevenirea traficului de persoane.

Poliţiştii de prevenire și cei rutieri le-au prezentat copiilor principalele reguli de circulație rutieră, indicatoarele rutiere, aspecte privind trecerea pentru pieton, le-au explicat semnificaţia semaforului electric pentru pietoni.

Totodată, polițiștii le-au făcut și recomandări referitoare la adoptarea unui comportament preventiv la şcoală, acasă sau pe timpul vacanţelor.

De asemenea, a fost pus accentul pe siguranța online, în contextul în care copiii petrec tot mai mult timp conectați la internet. Cu elevii de liceu a fost dezbătută tema traficului de persoane, activitatea fiind desfășurată în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău. Elevii au fost informați cu privire la formele traficului de persoane, cum pot preveni postura de victimă, dar și cum se pot feri de situațiile în care ei înșiși ar putea fi incriminați.

Specialiștii le-au dat exemple reale întâmplate tinerilor cu vârste similare și le-au prezentat materiale video despre acest fenomen.

Întrucât în săptămâna 24 februarie – 2 martie, elevii din județul Bacău vor avea vacanța de schi, pentru a vă petrece un timp de calitate în această perioadă, polițiștii băcăuani recomandă copiilor:

– Traversează strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, doar când este în funcțiune culoarea verde a acestora!

– Strada nu este loc de joacă! Pentru a fi în siguranță, alege să te joci într-un spațiu amenajat în acest sens, precum parcurile, un teren de sport sau un loc de joacă;

– Nu traversa strada în fugă! prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

– Nu deschide niciodată uşa necunoscuților, chiar dacă îți spun că sunt trimiși de părinţii tăi!

Alte activități:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente