De la începutul lunii aprilie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfășurat o serie de activități educativ- preventive în 12 unități de învățământ, atât din mediul urban cât și rural, scopul principal fiind asigurarea unui climat de siguranță pentru elevi și cadrele didactice.
Astfel, în cele aproximativ 50 de activități desfășurate în această perioadă, polițiștii au abordat diferite teme ce au vizat prevenirea și descurajarea unor comportamente agresive sau violente în școli, prevenirea consumului de substanțe interzise, a traficului de persoane, prevenirea victimizării minorilor și a faptelor de port fără drept de obiecte periculoase.
Totodată, în cadrul întâlnirilor au fost prezentate și aspecte relevante privind răspunderea contravențională sau penală a minorilor.
În cadrul întâlnirilor cu elevii, polițiștii au pus accent pe importanța adoptării unui comportament non-conflictual și gestionarea pașnică a situațiilor tensionate, recunoașterea formelor de agresiune verbală, fizică sau psihologică și încurajarea sesizării acestora, conștientizarea riscurilor și a consecințelor legale în cazul faptelor de port sau folosire fără drept a obiectelor periculoase, precum și promovarea unui stil de viață sănătos prin prevenirea consumului de substanțe interzise.
Alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Tg. Mureş, polițiștii au informat tinerii cu privire la metodele de recrutare folosite de către presupușii angajatori, cum ar fi promisiuni false a unor locuri de muncă sau oferte atractive, importanța protejării datelor personale și ale parolelor conturilor de socializare, în special în mediul online.
Activitățile polițiștilor vor continua și în perioada următoare cu scopul de a contribui la crearea unui mediu educaţional mai sigur și protejat pentru toți beneficiarii unităților de învățământ.