Siguranța în școli – obiectiv prioritar al polițiștilor din Buzău

Desfășurată în: Buzău

Acum, la început de an școlar, reiterăm importanța siguranței elevilor și a cadrelor didactice, o prioritate absolută pentru toate efectivele și instituțiile care au atribuții în acest sens.

Astfel, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sunt responsabilizate toate structurile de poliție pentru a contribui, în funcție de specificul activităților, la crearea unui mediu sigur pentru elevi și personalul didactic, pe timpul desfășurării activităților educative.

Crearea unui mediu școlar sigur îmbunătățește calitatea relațiilor și a comunicării între persoanele angrenate în actul educațional, contribuind, în mod esențial, la calitatea acestuia.

În vederea îmbunătățirii climatului de siguranță publică, premergător anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost elaborate o serie de măsuri, în cadrul căruia s-au desfășurat activități conform competențelor.

A fost adaptat dispozitivul de siguranţă publică la modificările ce au intervenit în programul de desfăşurare a cursurilor şi a altor activităţi specifice.

Polițiștii au reevaluat sistematizarea rutieră în zona școlilor și au reinventariat autovehiculele special destinate transportului de elevi și au instruit șoferii asupra conduitei de urmat.

Prin polițiștii de proximitate, s-au evidențiat unitățile de alimentație publică din zona unităților de învățământ și s-a realizat instruirea personalului angajat/administratorului cu privire la necesitatea respectării prevederilor H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților, Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun și Legii  61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, s-a făcut reevaluarea unităților de învățământ din județ, atât din punct de vedere al asigurării cu pază, cât și al elementelor de protecție (conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor).

În contextul festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar s-au organizat dispozitive de siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar care au organizat festivități pentru deschiderea anului școlar, inclusiv prin angrenarea echipajelor de poliție rutieră pe arterele adiacente, acestea asigurând fluența traficului rutier, astfel încât să nu creeze ambuteiaje sau premise ale unor incidente rutiere, ceea ce a contribuit la o primă zi de școală fără evenimente negative în rândul elevilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a adoptat măsurile specifice de siguranță publică în zona adiacentă instituțiilor de învățământ pentru combaterea faptelor antisociale, depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care prin comportamentul sau activitățile desfășurate afectează climatul de siguranță publică.

În proximitatea școlilor, au fost diseminate mesaje cu caracter preventiv adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice, recomandări menite să contribuie la creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, aceasta reprezentând o prioritate națională.

De asemenea, a fost adus la cunoștința participanților faptul că a fost inițiată o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, intitulată ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”.

Odată cu începerea anului școlar, a fost demarată implementarea Planului național de combatere a violenței școlare, un document programatic de colaborare inter-instituțională, conceput cu scopul de a spori siguranța elevilor atât în incinta școlilor, cât și în zonele adiacente acestora, precum și pe traseele pe care aceștia le parcurg către și de la instituțiile de învățământ, în baza căruia polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău vor desfășura o serie de activități.

Vor fi desfășurate activități educativ-preventive la orele de curs, prin ofițerii specializați pe diferite domenii și vor fi desfășurate acțiuni de combatere a absenteismului școlar, unitățile de învățământ urmând a fi informate cu privire la împrejurările în care elevii au fost depistați absentând de la cursuri.

Constant, polițiștii vor efectua acțiuni și controale punctuale în zona unităților de învățământ, la care vor fi cooptate și celelalte structuri cu atribuții în domeniul prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor, precum și cadrelor didactice.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău va coopera cu structurile specializate în prevenirea și combaterea traficului/consumului de substanțe interzise, a traficului de persoane, întrucât crearea unor mecanisme mai solide și eficiente care să garanteze siguranța și integritatea acestora, oferindu-le un cadru de protecție sporită în fața riscurilor.

Bineînțeles, suntem pregătiți pentru intervenții cu operativitate în soluționarea legală și temeinică a tuturor evenimentelor/incidentelor ce vor avea loc în perimetrul instituțiilor de învățământ, conform competențelor.

Cadrele didactice vor fi informate și cu privire la faptul că, la nivelul Poliției Române, a fost operaționalizat un canal de informare www.siguranțascolara.ro, site în care sunt prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și date de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

Prin desfășurarea acestor activități, se are în vedere prevenirea violenței în rândul elevilor, promovarea stării de bine și a coeziunii comunității școlare, reducerea cazurilor de violență în mediul școlar, crearea cadrului favorabil proceselor de învățare și atingerii reușitei școlare.

De menționat că, din totalul infracțiunilor, din competența poliției, înregistrate în incinta/zona adiacentă școlilor în anul precedent, peste 46% au fost loviri sau alte violențe, urmate de furturi, cu un procent de 19%, restul fiind infracțiuni din alte categorii (amenințare, distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase etc.), cu indicatori minimali, fără a se contura un fenomen sau o problematică.

Analiza infracțiunilor cu frecvența cea mai mare sesizate în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, respectiv infracțiunea de lovire sau alte violențe, relevă o pondere de aproximativ 90% a săvârșirii acestora între elevi, media de vârstă, indiferent de calitatea acestora, situându-se în jurul vârstei de 12 ani.

Așadar, majoritatea faptelor sesizate în unitățile de învățământ nu au prezentat un grad crescut de pericol social, nu au fost din sfera criminalității organizate, fiind mai degrabă vorba de conflicte spontane între elevi și, pe acest fond, de lipsa configurării repercusiunilor propriilor acțiuni, respectiv a formei de răspundere atrase.

Pe parcursul întregului an școlar ce urmează, ne vom adapta și ajusta continuu măsurile de prevenire a încălcării legii și de protecție, având ca obiectiv principal asigurarea unui mediu sigur pentru copii și profesori. Prin colaborarea cu partenerii instituționali cu atribuții în domeniu, dar și cu societatea civilă, urmărim crearea unor mecanisme mai solide și eficiente care să garanteze siguranța și integritatea acestora, oferindu-le un cadru de protecție sporită în fața riscurilor.

Alte activități:

Sesiune de informare la Campusul pentru copii ,,SFANTUL SAVA ,, Bisoca desfășurată de polițiștii din Buzău.

În data de 8 august a.c., ofițerii specialiști din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au organizat o sesiune de informare la Campusul pentru copii ,,SFANTUL SAVA ,, Bisoca, destinată reducerii riscului infracţional şi creşterii gradului de siguranţă a elevilor în perioada vacanţei de vară.

Citește tot »

Activităţi preventive la Centrul de Agrement Poiana Pinului din Buzău

La acest sfârşit de săptămână, ofițerii specialiști din cadrul Biroului Siguranţa Şcolară şi Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu jandarmi, pompieri şi reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, au organizat o sesiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Pinului, destinată reducerii riscului infracţional şi creşterii gradului de siguranţă a elevilor în perioada vacanţei de vară.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente