Sari la conținut

Siguranța copiilor pe internet în atenția polițiștilor de Siguranța Școlară

Desfășurată în: Satu Mare

Luna februarie este în mod tradițional o lună dedicată siguranței online, prilej de a crește gradul de conștientizare asupra pericolelor asociate internetului și de a promova un internet mai sigur pentru toți. În acest context, în fiecare an este aleasă o Zi a Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) marcată în peste 180 de țări din întreaga lume, în 2025 această dată fiind stabilită pentru 11 februarie. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Biroul Siguranța Școlară, alături de partenerii instituționali, au organizat cu această ocazie o serie de activități pentru un internet mai sigur, dedicate copiilor, adolescenților și părinților.

Joi, 5 februarie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Biroul Siguranță Școlară, au marcat în avans Ziua Siguranței pe Internet la Centrul Multifuncțional Alter Ego din municipiul Satu Mare. Prin activități interactive desfășurate într-un cadru non formal, au fost punctate principalele avantaje ale utilizării internetului, recunoscute cu ușurință de cei 27 de copii prezenți.

De la vizionarea de materiale educative, comunicare online, socializare, jocuri video și până la cumpărături rapide, copiii au găsit internetul ca fiind o lume plină de posibilități. Un instrument extraordinar, care însă, este adeseori folosit fără a avea un minim de reguli stabilite, adaptate nevoilor reale  și vârstei copilului, așa cum chiar cei prezenți au recunoscut.

Pericolele utilizării excesive sau neadecvate a internetului au fost punctate de reprezentanții poliției, înțelegerea acestora de către copii fiind un prim pas în evitarea unor situații grave cum sunt: afectarea sănătății fizice și emoționale, furtul de identitate sau de date bancare, cyberbully-ing-ul, instigarea la anumite comportamente de risc în viața reală, cum sunt diversele provocări lansate pe rețelele de socializare. Copiii au fost încurajați să fie atenți la relaționarea online cu persoane necunoscute și să anunțe un adult de încredere ori de câte ori se simt inconfortabil sau în pericol pe internet, dar și să se implice mai mult în activități offline și să acorde timp relaționării reale cu cei de vârsta lor.

În aceeași zi, polițiștii de siguranță școlară alături de colegii lor de la Postul de Poliție Comunal Supur au susținut o serie de activități la Școala Gimnazială Giorocuta. Activitățile au fost adresate atât elevilor de ciclu primar, cât și gimnazial, cât și părinților acestora împreună cu care au fost identificate câteva metode prin care copiii să beneficieze de o  protecție  mai mare în mediul online.

Activitățile polițiștilor vizând siguranța copiilor pe internet vor continua pe tot parcursul lunii februarie și vor implica cu precădere părinții și adulții responsabili de educarea copiilor.

Alte activități:

Activități informativ – preventive de reducere a vulnerabilităţii la traficul de persoane, în rândul elevilor de la Școala Gimnazială Tășnad

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Victimele traficului pot fi exploatate în diverse scopuri, inclusiv munca forțată, exploatarea sexuală, cerșetorie și traficul de organe, astfel că eforturile depuse de polițiști pentru conștientizarea și educarea populației sunt esențiale în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

Citește tot »

Acțiuni ale polițiștilor pentru combaterea absenteismului și a consumului produselor de tutun în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Satu Mare

Lucrătorii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare împreună cu cei din cadrul Biroului de Ordine Publică-Compartiment Proximitate, au acționat în baza unui plan comun de acțiune privind prevenirea și combaterea consumului produselor de tutun în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Satu Mare precum și pentru prevenirea și combaterea absenteismului și abandonului școlar.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente