Rezultatele acțiunilor desfășurate de către structurile teritoriale ale M.A.I., din județul Bacău, în prima săptămână de școală

Desfășurată în: Bacău

În perioada 9 – 13 septembrie a.c., reprezentanții tuturor structurilor teritoriale din județul Bacău au desfășurat acțiuni pe linia siguranţei şcolare, atât în proximitatea, cât și în unităţile de învăţământ preuniversitar.

La data de 9 septembrie a.c., polițiștii, împreună cu structurile teritoriale ale M.A.I. au participat activ la festivitățile de deschidere a noului an școlar asigurând un climat de siguranță publică la peste 170 de unități de învățământ din județ.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar au fost incluse în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor, de asemenea fiind verificate peste 100 de mijloacele de transport elevi și locurile unde sunt amplasate mijloacele de semnalizare rutieră din apropierea unităților de învățământ.

Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii, fiind controlate toate unităţile de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile legale.

În prima săptămână a anului școlar, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au fost prezenți zilnic în mijlocul elevilor din cele 28 de instituții de învățământ pe care le au în responsabilitate.

Aceștia au organizat activități preventive și informare, având ca scop promovarea unui mediu sigur și sănătos pentru toți elevii.

Printre activitățile desfășurate s-au numărat întâlniri cu elevii, discuții pe teme de siguranță, prezentări despre comportamentul responsabil și importanța respectării regulilor.

Jandarmii au distribuit, de asemenea, materiale informative care conțin mesaje importante referitoare la siguranța personală, respectul reciproc între colegi, prevenirea consumului de alcool, tutun, energizante și droguri.

Un aspect remarcabil al acestor inițiative a fost activitatea preventivă educativă în cadrul căreia jandarmii au oferit peste 50 de ghiozdane echipate corespunzător elevilor proveniți din medii defavorizate.

Astfel, ei nu doar că au promovat siguranța, ci au contribuit la fericirea și încrederea acestor copii.

Această colaborare dintre jandarmi și elevi are scopul de a construi un climat de colaborare și de a sublinia importanța rolului instituției Jandarmeriei în viața comunității, în special în rândul tinerilor. Activitățile realizate demonstrează angajamentul jandarmilor de a fi alături de elevi și de a-i sprijini în dezvoltarea unei atitudini responsabile și civice.

Siguranţa elevilor și a cadrelor didactice constituie un obiectiv permanent al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, care acționează zilnic pentru asigurarea unui climat de siguranță prin misiuni de monitorizare și patrulare, precum și activităţi preventive şi de informare.

De la începutul noului an școlar, pentru creşterea siguranţei în școli și în proximitatea acestora, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și-a adaptat dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice prin includerea în itinerariile de patrulare a traseelor de deplasare ale elevilor și cadrelor didactice, atât înainte de începerea orelor de curs, cât și la sfârșitul acestora.

Totodată au fost desfășurate activități de informare la societățile comerciale din zona școlilor, pentru prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.

În prima săptămână de școală, jandarmii Grupării Mobile Bacău au constatat 9 fapte de natură contravențională, în incinta și proximitatea instituțiilor de învățământ, 8 dintre acestea fiind săvârșite de elevi, care au fost surprinși în timp ce fumau în incinta instituției de învățământ.

Totodată, un angajat al unui operator economic a fost sancționat contravențional pentru oferirea spre vânzare a unui produs energizant unui minor.

Acțiunile jandarmilor au avut un caracter preventiv, toate cele 9 sancțiuni contravenționale aplicate fiind avertismente.

Reamintim faptul că jandarmii sunt prezenți în zona instituțiilor de învățământ pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, iar pentru orice situație cu care se confruntă, le recomandăm să se adreseze cu încredere celei mai apropiate patrule de jandarmi sau să solicite sprijin prin apelarea Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Dragi elevi, discutați deschis cu noi și împreună vom găsi o soluție pentru orice situație cu care vă confruntați!

Este important să colaborăm, pentru a crea un mediu sigur pentru toți. Împreună, putem face diferența!

Având în vedere specificul actului de învățământ, acest domeniu reprezintă unul prioritar de acțiune, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău desfășurând constant activități de informare preventivă la toate unitățile de învățământ din județul Bacău.

Astfel, pentru instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ, de la debutul noului an școlar și până în prezent, au fost desfășurate activităţi de informare preventivă şi educare în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă.

Aceste activități au fost desfășurate sub forma unor lecții deschise, instruiri și exerciții de evacuare în situații de protecție civilă. Totodată, pe parcursul întregii săptămâni, detașamentele de pompieri din județ au avut porțile deschise pentru toți cei care au dorit să se familiarizeze cu domeniul situațiilor de urgență.

La aceste acțiuni au participat un număr de aproximativ 3000 de persoane (adulți și copii) și au fost diseminate un număr de aproximativ 2600 de materiale informative (flyer, afișe, autocolante).

Tindem la un nivel de reziliență ridicat, motiv pentru care toată atenția instituției noastre este îndreptată către instruirea comunității, în scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență. Specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, în prima săptămână de debut a noului an școlar au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Bacău, cu ocazia începerii noului an școlar 2024 – 2025 a intensificat eforturile de prevenire a traficului de persoane printr-o serie de activități desfășurate în instituțiile de învățământ din zona de competență.

Reprezentanții s-au implicat în activități de informare și sensibilizare dedicate elevilor, părinților și cadrelor didactice, pentru a preveni riscurile asociate traficului de persoane și pentru a sprijini copiii în parcursul educațional.

În cadrul festivităților de deschidere a noului an școlar, reprezentanții A.N.I.T.P. și-au adus contribuția prin adresarea de mesaje despre conștientizarea pericolelor traficului de persoane tuturor celor prezenți la eveniment.

În acest context, au fost distribuite materiale inscripționate cu mesaje antitrafic, au fost purtate discuții cu elevii, fiind oferite informații esențiale despre riscurile la care sunt expuși atât în mediul online, cât și în viața de zi cu zi. Reprezentanții A.N.I.T.P. au subliniat importanța multiplicării eforturilor de diseminare a informațiilor și au îndemnat la o colaborare strânsă între instituțiile și organizațiile cu atribuții în domeniu.

Totodată, au asigurat elevii și părinții că nu sunt singuri în fața provocărilor noului an școlar.

Prin această colaborare, ne asigurăm că fiecare copil are dreptul la educație și la o copilărie în siguranță, departe de pericolele traficului de persoane. Pe parcursul anului școlar, A.N.I.T.P. va derula și sesiuni de informare în instituțiile de învățământ, unde vor fi oferite resurse educaționale și informații utile atât părinților, cât și profesorilor.

Colaborarea cu cadrele didactice este esențială pentru a transmite informațiile relevante și pentru a pregăti elevii să identifice situațiile de risc. În același timp, va fi asigurat accesul la informații corecte și de actualitate cu privire la fenomenul traficului de persoane prin rețelele de socializare ale A.N.I.T.P., pentru toate categoriile de public din mediul online, dar cu precădere copiilor și tinerilor. Suntem alături de elevi pentru a-i sprijini și pentru a-i ghida pe toată perioada anului școlar și ne dorim ca acesta să se desfășoare într-un mediu sigur, în care copiii pot învăța și se pot dezvolta.

Alte activități:

48 de elevi depistați absentând de la cursuri în județul Bacău

În data de 02 octombrie a.c, polițiști de ordine publică, siguranță școlară, protecția animalelor și de la investigarea criminalității economice, sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Bacău, în colaborare cu polițiști ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Bacău, ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate și reprezentanți ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău au acţionat în municipiul Bacău, oraşul Buhuşi şi în comunele Sascut şi Răcăciuni.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente