Având în vedere începerea noului an școlar, polițiștii, jandarmii și pompierii vâlceni au fost prezenți în unitățile școlare, fiind luate toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță.
În acest context, pentru asigurarea climatului de siguranță publică, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au fost desfășurate o serie de activități educativ-preventive, cum ar fi distribuirea de pliante, afișe, activități pe teme de educație rutieră și alte activități specifice.
În prima săptămână, la nivelul județului Vâlcea, în contextul începutului de an școlar, peste 500 de polițiști, împreună cu 150 jandarmi au desfășurat activități de patrulare în proximitatea celor 394 de unități de învățământ din județ, în vederea menținerii ordinii și siguranței publice.
Astfel, fiecare unitate de învățământ este inclusă în itinerariile de patrulare, asigurându-se totodată supravegherea traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliție și jandarmi vor fi prezente pe tot parcursul anului școlar în zona intrărilor în școli și vor interveni cu promptitudine la orice sesizare în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilegale ce ar putea aduce atingere siguranței elevilor.
Polițiștii și jandarmii vor continua măsurile specifice de patrulare și prevenire a faptelor antisociale prin monitorizarea unităților școlare avute în responsabilitate, atât independent cât și în sistem integrat, pentru asigurarea unui mediu de siguranță în proximitatea acestora, pe tot parcursul anului școlar.
Pe linia prevenirii și combaterii fenomenului contravențional și infracțional în rândul elevilor, polițiștii și jandarmii vor continua elaborarea și derularea de campanii de informare alături de partenerii instituționali, obiectivul principal fiind descurajarea fenomenelor de bullying, consum de substanțe interzise și alte comportamente antisociale.
Pe linie rutieră, polițiștii au desfășurat acțiuni de verificare, în trafic, a vehiculelor destinate transportului de elevi, fiind verificate 13 microbuze școlare, ocazie cu care polițiștii au aplicat 5 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.000 de lei.
În baza planurilor de acțiune pe linie rutieră, au fost desfășurate activități pentru verificarea și amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona trecerilor de pietoni din zona adiacentă unităților de învățământ.
De asemenea, polițiștii rutieri vor acționa zilnic în apropierea școlilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluidizării și siguranței traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
În acest an școlar, specialiștii I.S.U. Vâlcea vor continua acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constatate să fie eliminate.
Totodată, se vor organiza și exerciții care au ca scop formarea unui comportament preventiv specific tipurilor de risc. Pe timpul acestora, va fi exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur.
În prima săptămână a noului an școlar, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.
La nivelul județului Vâlcea, polițiștii, jandarmii și pompierii vor continua activitățile, cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, la nivel național a fost inițiată Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, dar și de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de substanțe interzise.
Activitățile preventive continuă pe parcursul acestui an școlar, scopul nostru comun fiind acela de a menține un mediu școlar sigur și de a consolida parteneriatul dintre structurile M.A.I., școală și comunitate. Le dorim elevilor succes în noul an școlar și să nu uite că pot apela oricând la sprijinul nostru!
