Pentru prevenirea unor evenimente negative care pot afecta integritatea corporală, viaţa persoanelor şi siguranţa bunurilor publice sau private, venim în întâmpinarea cetăţenilor cu date şi referinţe privind deţinerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.
Clasificarea articolelor pirotehnice conform prevederilor legale:
- articole pirotehnice de divertisment, categoriile F1, F2, F3 şi F4 (sau 1, 2, 3 şi 4):
- categoria F1 prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil, fiind destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (exemple: focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive).
- categoria F2 prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, fiind destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse (exemple: petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morişcă zburătoare, sori rotitori).
- categoria F3 prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane (exemple: roţi zburătoare, baterii şi combinaţii, jerbe, tub cu tragere, mine, rachete).
- categoria F4 de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
- articole pirotehnice de scenă, categoriile T1 (care prezintă un risc scăzut) şi T2 (destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni);
- alte articole pirotehnice, categoriile P1 (care prezintă un risc scăzut) şi P2 (destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).
De la ce vârstă pot achiziționa produse pirotehnice?
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
- între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaz;
- la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale, astfel:
- orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept;
- comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
- comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
De asemenea, se interzice:
- Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere;
- Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate;
- Fumatul sau focul deschis în locul păstrări sau pregătirii pentru folosirea articolelor pirotehnice;
- Aruncarea în direcţia fiinţelor vii a articolelor pirotehnice în stare de funcţionare;
- Amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decât raza de securitate indicată pe produs;
- Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile, precum şi lansarea din mână, de pe acoperişul casei sau de la balcon;
- Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare și apropierea de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.
Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.
Pentru prevenirea oricăror evenimente negative, polițiștii vă recomandă:
- Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.
- Sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice. Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.
- La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc, sateliți.
Manipularea acestora de către cei mici poate genera situații de risc. Vă prezentăm în continuare doar câteva dintre acestea:
- Riscul de rănire gravă: petardele pot provoca răni la nivelul mâinilor, feței sau ochilor în cazul unei manipulări necorespunzătoare.
- Risc de incendii: petardele reprezintă un risc major de incendiu, mai ales în apropierea materialelor inflamabile. Utilizați petardele în locuri sigure și evitați utilizarea lor în zone cu vegetație sau construcții.
- Zgomotul puternic al petardelor poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor și a animalelor de companie, provocând anxietate, stres, respectiv decesul în cazul animalelor.
Găsiți alternative sigure și non-distructive, cum ar fi artificiile de lumină sau alte forme de divertisment fără zgomot care să nu pună în pericol siguranța copiilor sau a celor din jur.
Este important să ne bucurăm de sărbători într-un mod responsabil, fără a compromite siguranța noastră sau a celor din jur.