La data de 23 octombrie a.c., Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău a organizat o activitate dedicată liceenilor.
Activitatea a fost găzduită de Centrul Iazul Morilor și se înscrie în Campania Națională „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
Evenimentul, intitulat sugestiv „Real talk: despre tine, despre mine, despre siguranță!„, a fost conceput sub forma unui dialog deschis și și-a propus să consolideze încrederea și înțelegerea reciprocă, explorând parteneriatul social dintre tineri și polițiști.
Întâlnirea a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean al Elevilor, care a lansat anunțul evenimentului în mediul școlar, iar liceenii dornici să participe s-au putut înscrie din timp.
Tot prin Consiliul Județean al Elevilor au fost selectați și participanții din partea poliției, ofițeri specialiști pe diverse domenii, astfel încât aceștia să fie persoanele cele mai potrivite pentru a putea răspunde țintit nevoilor de cunoaștere ale interlocutorilor.
Scopul întâlnirii a fost acela de a oferi repere comportamentale pentru tânăra generație, din perspectiva normelor sociale, juridice și morale.
Biroul Siguranță Școlară și-a propus să familiarizeze elevii adolescenți cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) ce se aplică în viața cotidiană, adaptat la nevoia de cunoaștere a adolescenților ce se pregătesc pentru a face pasul firesc spre viața de adult.
Discuțiile au avut în vedere atât drepturile, cât și responsabilitățile: interdicții, permisiuni, proceduri aplicabile, sancțiuni posibile, efecte ale implicării într-o procedură disciplinară sau judiciară asupra individului și viitorului său.
Activitatea a urmărit să promoveze supremaţia legii ca o condiţie esenţială pentru siguranţa individului şi ca o valoare intrinsecă a democraţiei, dar și să încurajeze libera exprimare a tinerei generații, care trebuie să manifeste deschidere la comunicare și să vadă în autorități parteneri sociali.
În cadrul întâlnirii, liceenii au realizat că înțelegerea și respectarea legii constituie o condiție fundamentală pentru a avea și a menține o democraţie bazată pe libertate, pe respectarea drepturilor fiecăruia şi asumarea responsabilităţii. Cei peste 30 de tineri participanți, elevi în cadrul a diverse unităţi de învățământ liceal din județ, s-au arătat entuziasmați că, prin discuțiile libere purtate cu specialiștii criminaliști, cu ofițerii de la Siguranță Școlară, de la Rutieră sau cu luptătorii de la Acțiuni Speciale, au avut acces la informații concrete cu privire la modul de a acționa și a reacționa în anumite situații care au tangență cu normele juridice existente.