Sari la conținut

Provocarea „Paracetamol Challenge” – o provocare absurdă care este un pericol real pentru adolescenți

Afișată în: Antivictimizare, Elevi, Materiale print, Părinți, Profesori, Toate

Direcția Siguranța Școlară trage un semnal de alarmă în ceea ce privește cea mai recentă provocare de pe rețelele de socializare. Un fenomen periculos care ia amploare în rândul adolescenților din întreaga țară: presupune înghițirea de paracetamol în cantități mari, în cadrul unei așa-zise ”provocări” promovate pe rețelele sociale, în special pe Tik Tok.

Direcția de Sănătate Publică avertizează asupra pericolelor pe care această „provocare” le are asupra sănătății copiilor și avertizează părinții să urmărească eventualele efecte adverse.

Specialiștii informează că supradozajul cu paracetamol poate provoca leziuni acute ale ficatului, inclusiv insuficiență hepatică fulminantă, cu sângerări masive, edeme, icter, instabilitate circulatorie sau comă.

Insistăm asupra importanței conștientizării pericolelor asociate cu această provocare și a responsabilității tuturor de a preveni astfel de incidente tragice.

Recomandări de la polițiști:

Dragi elevi:

  • Evitați participarea la provocări periculoase, prin care ați putea câștiga atenția colegilor. Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile!
  • Nu vă lăsați influențați de presiunea grupului. Gândiți-vă dacă merită să vă puneți viața sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru!

Stimați părinți:

  • Monitorizați activitatea online a copiilor dumneavoastră, fiți atenți cu cine interacționează și ce tip de conținut urmăresc și încurajați comunicarea deschisă, cu aceștia!
  • Oferiți-le explicații în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online și ce consecințe grave ar putea acest tip de acțiuni!

Stimați profesori:

  • Mențineți o comunicare deschisă cu elevii și oferiți-le informații despre pericolele existente!
  • Fiți atenți la comportamentele elevilor și informați, de îndată, autoritățile, când identificați posibile acțiuni care ar putea să pună în pericol viața elevilor!
  • Colaborați permanent cu părinții și autoritățile și împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele!

Îndemnăm cetățenii care au cunoștință despre acest tip de provocări care pot genera evenimente nefericite, să apeleze numărul unic de urgență 112!

 

 

Materiale similare:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente