Proiect de prevenire a consumului de droguri și substanțe psihoactive precum și a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor – „ALEGE SĂ FII LIBER !„ Bistrița-Năsaud

Filtrează după județ

Desfășurată în: Bistrița-Năsăud

1. Denumire proiect: „ALEGE SĂ FII LIBER!„ proiect de prevenire a consumului de droguri și substanțe psihoactive precum și a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

2. Inițiatori: Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud – Biroul Siguranța Școlară

3. Context general:
În ultimii ani s-a înregistrat o incidenţă crescută a consumului de droguri, alcool şi tutun în rândul adolescenţilor, vârsta debutului fiind din ce în ce mai redusă. Doar conştientizarea poate schimba în mod pozitiv comportamentul. Creşterea gradului de conştientizare stă la baza formării trăsăturilor de caracter (stimă şi încredere de sine, abilitatea de a lua decizii, aptitudini sociale etc.), ceea ce poate duce la atingerea scopului preventiv propus: schimbarea comportamentului de consum de substanţe psihoactive – reducere sau abandonare. Educația prin informare- pe de altă parte, este un motor important al formării individului, deoarece permite evoluţia armonioasă a personalităţii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural şi economic, fiecare om informat-educat- prevenit fiind un câștig pentru o societate normală.

4. Scopul proiectului: Conștientizarea elevilor din unitățile școlare de pe raza județului Bistrița- Năsăud cu privire la factorii și situaţiile de risc care conduc la comiterea de infracțiuni, sau ajung în situații de victimizare.

5. Obiectivele proiectului:
Întărirea parteneriatului educaţional guvernamental – non-guvernamental în vederea responsabilizării tuturor factorilor sociali implicaţi în susţinerea procesului instructiv-educativ.
Creşterea vizibilităţii eficienţei activităţii educative şcolare şi extraşcolare prin prevenirea şi reducerea consumului de droguri.

6. Grup țintă:

 • elevii din învăţământul liceal și gimnazial
 • părinţi
 • cadre didactice
 • instituţiile partenere şi colaboratoare în proiect

7. Durata proiectului: An școlar 2023-2024

8. Direcții de acțiune:

 • Realizarea de afișe și filmulețe cu mesaje antidrog de către elevii din cadrul Palatului Copiilor și Liceului de Arte Corneliu Baba Bistrița.
 • Organizare unor activități informativ-preventive pe tema consumului de droguri în cadrul orelor de curs.
 • Organizarea unor întălniri cu elevii, în spații extrașcolare ocazie cu care se va facilita dialogul pe tema consumului de dorguri.
 • Realizarea unui ,,jurnal de bord,, al proiectului, cu observații, păreri sau opinii ale elevilor participanți la activități, care să fie întreținut și diseminat în stil jurnalistic (pe pagina de FB) sau în alte contexte specifice proiectului.

9. Parteneri:

 • INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN
 • PENITENCIARUL BISTRIȚA
 • CONSILIUL JUDEȚEAN AL ELEVILOR
 • PALATUL COPIILOR
 • LICEUL DE ARTE CORNELIU BABA BISTRIȚA
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente