La data de 12 martie, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, prin structurile de specialitate, respectiv Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul Siguranță Școlară, Serviciul Pregătire Profesională, Serviciul Resurse Umane, Serviciul Acțiuni Speciale, Serviciul Rutier, Serviciul Criminalistic și un echipaj chinotehnic, a organizat o activitate de informare și promovare a profesiei de polițist, iar cu sprijinul cadrelor didactice de la Liceului Teoretic „Radu Popescu” Popești Leordeni, polițiștii și-au dat întâlnire cu elevii din clasele IX-XII, activitatea desfășurându-se în sala de sport, a acestei instituții de învățământ.
Elevii au fost încântați de prezența polițiștilor ilfoveni, participând interactiv la activitatea cu polițiștii. Au fost interesați să cunoască informații despre ce înseamnă să fii polițist, despre munca și satisfacția pe care o au polițiștii atunci când rezolvă problemele cu care se confruntă cetățenii, sau despre cum intervin forțele de ordine la cazurile semnalate.
Așadar, elevilor le-a fost prezentată activitatea polițiștilor, pe mai multe paliere de specialitate, cu scopul de a le capta interesul acestora, astfel încât, după terminarea cursurilor liceale, să își dorească să devină noii noștri colegi.
Polițiștii Compartimentului Analiza si Prevenire a Criminalităţii, ai Biroului Siguranţa Şcolară și ai Serviciului de Pregătire Profesională au prezentat elevilor aspecte privind pregătirea continuă pe care o desfășoară polițiștii, încă de la începerea carierei și până la încetarea raporturilor de serviciu, iar polițiștii Serviciului Resurse Umane au precizat elevilor, detalii despre unitațile de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și despre condițiile ce trebuie îndeplinite, precum și pașii de urmat, pentru cei care doresc sa îmbrățișeze profesia de polițist.
Polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale și-au expus dotările pe care le dețin prezentând fiecare armă în parte.
De asemenea, au desfăşurat o demonstrație de încătușare și câteva procedee de autoapărare, domeniu ce a trezit interesul si entuziasmul copiilor.
Serviciul Criminalistic și-a prezentat activitatea, atât cu aspecte teoretice cât și practice, spre fascinația elevilor, precum și trusa criminalistică de cercetare la fața locului, detectorul de metale, trusa cu 3 surse de lumină pentru identificarea urmelor papilare. Ca probă practică, elevii au prelevat amprente, folosind pulbere neagră magnetică.
Un alt moment surpriză a fost echipajul chinotehnic din cadrul Serviciului Criminalistic, care i-a încântat pe copii cu exerciții demonstrative. Câinele de urmă „Zara”, a prezentat o demonstrație de „prindere a unui hot”, dar și abilitățile de căutare, dobândite pentru descoperirea unor obiecte suspecte, ascunse, pierdute sau abandonate, precum și a unor persoane suspecte ori dispărute.
Polițiștii rutieri au prezentat pistolul radar și au explicat elevilor modul de funcționare al aparatului din dotare care indică eventuala prezență în organism a unor substanțe psihoactive, oferindu-le totodată, broșuri cu recomandări, pentru a circula în siguranță, atât în calitate de pietoni cât și de conducători auto, când vor obține permisul de conducere. Pe toată durata activității, elevii au manifestat un interes deosebit, au fost extrem de curioși si încântați de informațiile prezentate, unii dintre aceștia precizând că își doresc să devină polițiști, pentru a veni în sprijinul comunității.