Prevenirea și combaterea victimizării minorilor, a absenteismului de la orele de curs și a abandonului școlar, priorități ale polițiștilor și jandarmilor sălăjeni.

Filtrează după județ

Desfășurată în: Sălaj

În data de 23 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Siguranța Școlară și cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu jandarmii sălăjeni și alături de reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj au continuat acțiunile pe raza județului Sălaj, pentru prevenirea absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, a traficului și consumului de substanțe interzise în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

Pentru prevenirea fenomenului de absenteism școlar, polițiștii și jandarmii sălăjeni au efectuat verificări în 92 de unități de alimentație publică amplasate în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în special a celor care comercializează sau expun spre vânzare băuturi alcoolice, țigări sau alte produse din tutun. De asemenea, au fost verificate 20 de localuri care exploatează jocuri de noroc și pariuri sportive, au fost legitimate 234 de persoane și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 conform prevederilor Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun și alte 5 sancțiuni pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.

În cadrul activităților desfășurate, polțiștii și jandarmii sălăjeni au identificat 108 elevi care absentau nejustificat de la școală, acestora fiindu-le explicată importanța frecventării orelor de curs, dar și respectarea regulamentelor școlare.

Principalul risc care derivă din lipsa de la școală a elevului îl reprezintă activitățile pe care adolescentul le face când absentează, respectiv consumul de tutun, alcool sau droguri, precum și implicarea acestuia în activități cu potențial infracțional.

De asemenea, în cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire și de siguranță școlară sălăjeni au desfășurat activități educativ-preventive la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou, Școala Gimnazială din Buciumi și la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou, abordând împreună cu elevii, teme privind comportamentul acestora în şcoală şi în societate, importanţa frecventării orelor de curs, prevenirea consumului de droguri şi riscurile asociate acestuia, precum şi respectarea reglementărilor şcolare, pentru ca aceştia să nu devină autori sau victime ale unor infracţiuni.

Prevenirea și combaterea victimizării minorilor, a absenteismului de la orele de curs și a abandonului școlar reprezintă priorități pentru polițiștii și jandarmii sălăjeni, context în care, astfel de activități vor fi desfășurate și în perioada următoare.

Alte activități:

Siguranța în unitățile de învățământ, prioritate a polițiștilor și jandarmilor sălăjeni

În data de 14 martie, peste 100 de polițiști și jandarmi din județul Sălaj au organizat şi au executat o acţiune comună, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ din județul Sălaj, în vederea prevenirii și combaterii absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, în rândul elevilor

Citește tot »

Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii sălăjeni, pentru siguranța cetățenilor și prevenirea victimizării acestora în perioada 26-29 februarie a.c.

În perioada 26 – 29 februarie a.c., polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din cadrul polițiilor orășenești Șimleu Silvaniei și Jibou și al celor din cadrul secțiilor de poliție rurală Sărmășag și Crasna, au desfășurat acțiuni, pe linia prevenirii și combaterii victimizării minorilor și pentru informarea corectă a cetățenilor

Citește tot »

Campania națională ,,TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE? FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!” a debutat și în județul Sălaj

În fiecare an, la 30 ianuarie, se sărbătorește Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, această dată reprezentând ziua în care s-a stins din viață Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume. Cu această ocazie, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerului Educației, va fi demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente