Săptămâna aceasta, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu polițiști de la Serviciul Rutier, Poliția Orașului Oțelu Roșu și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin au desfășurat o serie de activități educativ-preventive în unități de învățământ din Oravița, Oțelu Roșu și Bocșa.
Astfel, aceștia au fost prezenți la Liceul Teoretic ,,General Dragalina” din Oravița, Școala Gimnazială ,,Romul Ladea” Oravița, Liceul Tehnologic ,,Mihai Novac” Oravița, Școala Gimnazială ,,Iuliu Birou” Ticvaniu Mare, Grădinița cu Program Prelungit Oțelu Roșu și au desfășurat 15 de activități educativ-preventive, la care au participat peste 300 elevi și 20 de cadre didactice.
Iar ieri, 16 februarie, polițiștii Serviciului Rutier împreună cu polițiști de la Biroul Siguranță Școlară au desfășurat o activitate de educație rutieră, la Liceul „Tata Oancea” din Bocșa, la care au participat peste 200 de elevi, însoțiți de cadre didactice.
În cadrul întâlnirilor cu copiii și tinerii, polițiștii au abordat teme de actualitate, precum prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, a victimizării minorilor, a problemelor generate de bullying și cyberbullying, au transmis informații utile privind formarea unui comportament preventiv și responsabil, în calitate de participanți la trafic, precum și aspecte referitoare la răspunderea penală și contravențională a minorilor.
De asemenea, prin recomandările transmise în cadrul campaniei educativ-preventive „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale?”, polițiștii încearcă să îi responsabilizeze pe elevi și să îi facă să înțeleagă rezultatele faptelor acestora, precum și ce presupun în linii mari răspunderea contravențională și răspunderea penală.
Pentru ca fiecare să se simtă în siguranță, cu toții trebuie să respectăm legea, iar în caz contrar fiecare răspunde pentru consecințele faptelor lui.
Iar pentru a nu deveni victime sau autori ai unor fapte antisociale și pentru a fi conștienți de aceste riscuri, copiii și tinerii trebuie să cunoască încă de mici câteva reguli simple, bazate pe unele recomandări și informații precum următoarele:
- încearcă să eviți anturajele dubioase, prietenii violenți ori cei care te îndrumă să faci lucruri rele;
- conflictele nu se rezolvă niciodată prin violență, apelează la un părinte, la un adult sau la instituțiile de aplicare a legii;
- ia atitudine față de fapte antisociale ale căror martor ești, cere sprijinul unui adult sau al unui polițist pentru a rezolva situația;
- atunci când un minor comite o infracțiune, adică o faptă mai gravă, care poate atrage aplicarea unei sancțiuni penale de către un judecător, acest lucru intră în sfera delicvenței juvenile;
- în România, răspund penal minorii care au împlinit vârsta de 14 ani. După ce împlinesc 18 ani, tinerii răspund penal ca adulți;
- în cazul multora dintre infracțiuni, legea pedepsește inclusiv încercarea de a comite fapta, chiar dacă nu s-a reușit săvârșirea infracțiunii. Acest lucru se numește tentativă, iar în cazul tentativei, legea prevede o pedeapsa mai mică față de pedeapsa prevăzută pentru fapta consumată.
Educația preventivă este o componentă esențială în realizarea obiectivului pe care cu toții ne dorim să-l atingem, și anume acela de a avea un mediu școlar sigur, în care copiii și tinerii să învețe cu plăcere și în siguranță.