Lansat în 2016, Programul educațional de prevenire a traficului de persoane este un instrument creat special pentru a fi folosit în școli.
Programul oferă profesorului toate informațiile și resursele necesare pentru a crea un context potrivit în care elevii să fie educați despre severitatea acestui fenomen și despre măsurile de siguranță pe care le pot implementa.
Programul se concentrează asupra traficului de persoane și a traficului de minori în scopul exploatării sexuale și asupra principalelor tipuri de abuz și exploatare sexuală în mediul online.
Programul aferent anului școlar 2023-2024, a fost conceput ca o continuare și completare a programelor educaționale din anii anteriori. Cu toate acestea, conține câteva elemente de noutate, și anume:
- Descrierea metodei loverboy, care este cea mai utilizată tactică de către traficanți în România pentru a recruta victimele în scopul exploatării sexuale;
- Zece studii de caz prin care elevii au ocazia să analizeze diferite situații și să aplice soluțiile prezentate în acest ghid;
- Un videoclip realizat de Europol referitor la abuzul și exploatarea sexuală online a minorilor;
- Un plan de siguranță compus din câteva obiceiuri bune pe care elevii le pot adopta și aplica pentru a minimiza vulnerabilitățile și a preveni situațiile de risc. Planul conține cinci aplicații practice prin care elevii au ocazia să-și creeze un plan de siguranță individualizat.
- Informații referitoare la noile prevederi legale privind vârsta consimțământului sexual la minori și obligația denunțării faptelor de trafic și de exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertății și integrității sexuale, săvârșite față de un minor.
Ce include pachetul online?
- Ghidul Profesorului
- Plan de lecție
- Prezentare PowerPoint și videoclipuri suport pentru trei categorii de elevi:
- Clasele V-VIII
- Clasele IX-XII
Cele două planuri de lecție și prezentările PowerPoint aferente lor au fost concepute pentru a capacita elevii să recunoască particularitățile acestor infracțiuni, să prevină riscurile și vulnerabilitățile care i-ar putea expune la ele, dar și să înțeleagă drepturile și responsabilitățile care le revin în eventualitatea unor astfel de situații.
Pentru mai multe detalii poți accesa website-ul Asociațiai eLiberare – AICI.