La data de 24 octombrie a.c., în municipiul Focșani, în Grădina Publică, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, au lansat ediția a III-a a campaniei de prevenire a consumului de substanțe psihoactive „O singură dată, poate deveni mereu!”.
Campania este inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea prin Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea, Penitenciarul Focșani, Direcția de Sport Vrancea, Asociația NOI-Educație, Cunoaștere, Consiliere și Formare și Asociația de Luptă Antidrog A.M.A.
Analizând evenimentele înregistrate la nivel național, am considerat necesară continuarea activităților de prevenire și am iniţiat ediția a III-a a campaniei „O singură dată, poate deveni mereu!”, care își propune să vină în întâmpinarea elevilor a cadrelor didactice și a părinților preocupați în a fi responsabili privind problematica reprezentată de consecințele consumului de droguri.
Primele 2 ediții ale campaniei s-au bucurat de vizibilitate datorită interesului acordat de mass-media locală, care a reflectat cele mai importante activităţi realizate, un bun motiv de a organiza o nouă ediție.
Campania are drept scop informarea şi educarea elevilor de gimnaziu şi liceu asupra riscurilor şi consecinţelor consumului de droguri şi creşterea nivelului de cunoaștere în rândul cadrelor didactice și a părinților asupra simptomelor asociate consumului de droguri și va fi adresată elevilor din clasele V – XII, din județul Vrancea, atât în mediul urban cât și în mediul rural, iar perioada de desfășurare va fi octombrie 2024 – iunie 2025.
Obiectivele specifice ale campaniei sunt:
- informarea şi educarea elevilor/tinerilor asupra efectelor nocive ale substanţelor psihoactive;
- crearea unor abilități de a răspunde în situații de risc sau consum;
- crearea unor abilităţi pentru cadre didactice/aparținători pentru a recunoaşte simptomele consumului şi pentru a aborda cât mai corect situația de risc;
- prevenirea evenimentelor de violență fizică și psihologică asociate cu efectele consumului de substanțe interzise;
- formarea unor voluntari elevi/cadre didactice, pentru diseminarea/realizarea unor activităţi de diseminare a mesajelor preventive la orele de dirigenţie.
La eveniment au fost prezenți reprezentanții instituțiilor partenere, cadre didactice, părinți și aproximativ 250 elevi de liceu și gimnaziu.