La început de an școlar, polițiștii de ordine publică, rutieră, siguranță școlară, prevenire și proximitate, alături de jandarmi, au efectuat patrule și verificări în zona unităților de învățământ din județul Bihor, fiind luate toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță.
Prezența polițiștilor din Bihor în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora, precum și derularea de acțiuni preventive, cu elevii, sunt elemente de natură să genereze un grad sporit de siguranță în rândul acestora, prin creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate criminalității, dezvoltarea încrederii în poliție, modelarea de comportamente pozitive pentru copii, dar și prin reconfirmarea, an de an, a parteneriatului Poliţie – Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una dintre priorităţile permanente ale poliţiştilor din Bihor.
Luni, 9 septembrie a.c., odată cu începerea noului an școlar, peste 540 de polițiști au desfăşurat activităţi specifice, care au condus la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor, astfel încât festivitățile s-au desfășurat fără incidente.
Acțiunile pentru siguranța școlară, derulate în sistem integrat, continuă pe tot parcursul anului școlar. Astfel, în conformitate cu Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, implementat la nivel național, un plan al cărui obiectiv este asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru elevi, profesori și părinți, la nivelul unităților de învățământ, la nivelul județului Bihor a fost întocmit Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru Siguranță Școlară, în baza căruia, la nivelul fiecărei UTA, au fost constituite planurile locale cadru de acțiune pentru siguranță școlară, în care este cuprinsă fiecare unitate de învățământ din județul Bihor.
Totodată, la nivelul fiecărei unități de învățământ a fost desemnat un polițist, care are în responsabilitate respectiva unitate școlară. Acesta are rolul de a menține legătura între reprezentanții școlii, grupul de părinți și instituția poliției, în scopul facilitării comunicării între aceștia, inclusiv prin participarea la ședințele cu părinții.
De altfel, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor a fost constituit un grup de acțiune, din care fac parte directorul instituției de învățământ, comisia antiviolență și polițistul responsabil de respectiva unitate școlară, scopul fiind colaborarea permanentă dintre factorii responsabili, în vederea adoptării măsurilor necesare, pentru prevenirea și combaterea violenței și creșterea gradului de siguranță școlară.
Totodată, la nivelul fiecărei unități școlare a fost constituit un registru special de evidență a activităților punctuale desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar pe linia de siguranță școlară. În acest registru vor fi completate, cu rigurozitate, toate activitățile desfășurate de polițiști în incinta respectivei unități de învățământ.
În vederea monitorizării modului de punere în aplicare a prevederilor Planului Teritorial Cadru de Acțiune, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul jandarmilor bihoreni și în colaborare cu polițiștii locali, au demarat planul de acțiune în sistem integrat, prin care se verifică organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și existența registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.
Dacă premergător debutului noului an școlar, au fost verificate toate cele 134 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost verificați și informați cu privire la obligaţiile ce le revin, în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, fiind instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere, precum și la adoptarea unei conduite preventive în circulația pe drumurile publice, odată cu începerea noului an școlar, polițiștii rutieri și de ordine publică au demarat controale în trafic pentru verificarea acestor autovehicule și a respectării prevederilor legale, pentru siguranța elevilor.
Vă reamintim faptul că, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale polițiștilor, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie rutieră sunt prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Totodată, sunt prezente în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, tot pentru perioada de afluire / defluire a elevilor la / de la cursuri, unităților de învățământ din Bihor le-au au fost repartizați polițiști de ordine publică, care vor sprijini activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ.
Totodată, sunt efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită este acordată și unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Reamintim faptul că, premergător începerii noul an școlar, a fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ bihorene.
Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.
Și în acest an școlar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă activitățile desfășurate în cadrul Grupului de lucru pentru siguranță școlară, în care sunt implicați reprezentanți ai mai multor structuri de aplicare a legii, care are ca scop principal creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Bihor, precum și prevenirea consumului de droguri și a deținerii de obiecte interzise în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, prin cunoașterea în permanență a situației operative și dispunerea de măsuri în consecință.
Din grupul de lucru, care se întâlnește săptămânal sau ori de câte ori este necesar, fac parte reprezentanți ai structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, arme, explozivi și substanțe periculoase, polițiștii de la siguranță școlară și cei de la analiza și prevenirea criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și ai Unității Teritoriale de Analiză a Informației Oradea.
În cadrul întâlnirilor, sunt analizate evenimentele produse în unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, se adaptează dispozitivul de ordine publică și siguranță rutieră în funcție de riscurile sau vulnerabilitățile identificate și sunt inițiate acțiuni punctuale, menite să sporească gradul de siguranță al elevilor și cadrelor didactice în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ.
De asemenea, pe parcursul anului școlar 2024 – 2025, sub coordonarea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, vor continua activitățile menite să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor, derulate prin intermediul Grupului de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea consumului de droguri în județul Bihor, din care fac parte reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Scopul principal al acțiunilor derulate în domeniu de instituțiile mai sus menționate este cel de a informa și sensibiliza tinerii, cu privire la riscurile și consecințele grave ale consumului de droguri. Prin intermediul unor activități interactive și educative, se dorește ca tinerii să aibă un acces facil, la informații corecte și relevante, care să conducă la dezvoltarea unor abilități de viață sănătoase, promovându-se alternative pozitive la consumul de substanțe psihoactive.
Tot pentru siguranța elevilor, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au demarat, la nivelul județului Bihor, implementarea Campaniei naționale pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediu școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care va fi derulată pe parcursul anului școlar, în unitățile de învățământ din județul Bihor.
Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.
Pentru implementarea activităților prevăzute de fiecare direcție de acțiune în parte, la nivel național au fost realizate, cu sprijinul Agenției de Publicitate Mercury 360, produse publicitare, respectiv 3 materiale audio – video, de aproximativ 52, 30 și 10 secunde, în scopul informării populației, atât prin intermediul unui mesaj de interes public difuzat prin mijloace de informare în masă, cât și prin spoturi publicitare, care să conducă la îndeplinirea obiectivelor Campaniei, acestea urmând a fi difuzate și de către posturile de televiziune cu acoperire națională și locală.
Pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar, materialele video realizate surprind aspecte care redau comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, atât din prisma traficului de droguri, cât și al violenței școlare, precum și importanța semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ preuniversitar.
De asemenea, pentru buna desfășurare și implementare a Campaniei și pentru creșterea gradului de vizibilitate a activităților Poliției Române pe linia siguranței școlare au fost realizate afișe ce includ reprezentarea grafică a mesajul general, care au fost multiplicate și vor fi diseminate către toate unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul județului Bihor.
Detalii despre campanie pot fi consultate pe site-ul https://sigurantascolara.ro/, un site dedicat informării elevilor, părinților și cadrelor didactice.
Prevenirea victimizării minorilor este, și în acest an școlar, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
În vederea protejării acestora, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității derulează, în prezent, șapte campanii preventive, naționale și locale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
La nivelul județului Bihor, polițiștii de la prevenire și siguranță școlară, dar și cei de la proximitate și polițiștii rutieri sau din alte structuri, vor continua activitățile preventive, pentru reducerea violenței fizice și psihologice, cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.
Pe parcursul întregului an școlar 2024 – 2025, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, continuă colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, dar și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu reprezentanții altor instituții cu atribuții în domeniu, cu reprezentanții societății civile și ai unor organizații neguvernamentale, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.
STIMAŢI PĂRINŢI, Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia vă recomandă:
• Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
• Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
• Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
• Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
• Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
• Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
• Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
• Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;
• Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
• Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
• Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
• Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
• Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
POLIŢIA BIHOREANĂ RECOMANDĂ TINERILOR:
• Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
• Nu intraţi în anturaje dubioase!
• Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
• Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
RECOMANDĂRI PENTRU A CIRCULA CORECT ŞI ÎN SIGURANŢĂ PE DRUMURILE PUBLICE
• Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
• Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
• Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
• În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;
• Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
• Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii. Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!