Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud pentru un nou an școlar în siguranță

Desfășurată în: Bistrița-Năsăud

Asigurarea unui mediu educațional corespunzător, de siguranță pentru elevi și cadrele didactice, a fost și va rămâne o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Instituția noastră, prin structurile specializate, intensifică măsurile de prevenție și colaborare cu partenerii noștri, astfel încât să prevenim cât mai prompt orice formă de violență sau comportament deviant în unitățile școlare din județ.

Începând cu anul școlar 2024-2025 a fost elaborat și implementat Planul național de combatere a violenței școlare, adoptat prin Hotărârea Guvernului 1.065 la data de 28.08.2024.

Astfel, în acest nou an școlar, în județul Bistrița-Năsăud funcționează 313 unităţi de învăţământ preuniversitar (101 în mediul urban și 212 în mediul rural). Dintre acestea,  299 de unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat și 14 în sistemul de învățământ privat. Din totalul acestora, 123 sunt creșe și grădinițe, 138 sunt școli primare, 31 de licee, 5 școli postliceale și 16 alte tipuri de unități de învățământ (cluburi sportive, cluburi ale elevilor etc).

În ceea ce privește dotarea cu sisteme de securitate, peste 90 % (286) dispun de analiza de risc la securitatea fizică. Din totalul unităților de învățământ, 11,5% (36) dispun concomitent atât de pază umană, cât şi de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției iar 58,15% (182 de unități) sunt dotate cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției.

În anul școlar 2023-2024, la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu au fost înregistrate incidente grave, iar pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice, prevenirea comiterii de fapte antisociale, a absenteismului și abandonului școlar, polițiștii au implementat 89 planuri de acțiune și au fost organizate 242 acțiuni.

Totodată, în anul școlar 2023-2024, au fost organizate și desfășurate 1.399 activități cu caracter informativ-preventiv, adresate elevilor, în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică, precum cele privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, a bullying-ul/cyberbullying-ul, a consumului de substanțe interzise, traficului de persoane, criminalității informatice. În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au discutat cu elevii pe teme privind răspunderea penală a minorilor, a plecărilor voluntare de la domiciliu, prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură, dar și prevenirea victimizării minorilor.

În perioada menționată, polițiștii Biroului Siguranță Școlara au organizat și participat la 996 activități cu caracter educativ – preventiv, destinate altor categorii de beneficiari, precum întâlniri de lucru tematice cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, cu directorii unităţilor de învățământ, cu cadrele didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare, dar și cu inspectorii școlari. De asemenea, polițiștii au realizat instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, au participat la ședințele cu părinții în vederea prezentării reglementărilor legale în vigoare, precum și a altor aspecte de interes (prevenirea consumului de droguri și a violenței).

În aceeași perioadă, la nivelul structurii de siguranță școlară au fost realizate peste 230 de prelucrări ale unor reglementări legale cu administratorii unor societăți comerciale care cad sub incidența prevederilor H.G. nr. 128 din 30 mai 1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților.

În anul școlar 2023-2024, polițiștii au intervenit la 66 de evenimente semnalate în școli și proximitatea acestora, au soluționat 38 de sesizări ce au avut legătură cu siguranța şcolară, altele decât cele cu caracter penal și au efectuat 112 controale pe linia sistemelor de securitate în unitățile de învățământ.

De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și ai altor structuri de poliție, în parteneriat cu alte instituții și organizații, au implementat un număr de 16 campanii/proiecte de prevenire, contribuind astfel la consolidarea unui mediu educațional mai sigur.

În perioada vacanței de vară, polițiștii Biroului Siguranța Școlară și Compartimentului de Prevenire și Analiză a Criminalității au continuat activitățile în cadrul unei Campanii de informare cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați elevii pe perioada vacanței și de conștientizare a rolului grupului de prieteni în determinarea implicării în astfel de situații ,,ÎMPREUNĂ PENTRU O VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ”. Au fost desfășurate peste 40 de activități cu caracter preventiv, destinate atât elevilor aflați în tabere școlare, cât și profesorilor și părinților acestora.

Data de 9 septembrie a marcat debutul noului an școlar astfel că, pentru ca acesta să se desfășoare în siguranță, la nivelul județului au fost dispuse și realizate o serie de măsuri și activități, menite să crească gradul de siguranță școlară, precum:

acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, fiind stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate;

activități de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și asigurării de răspundere civilă obligatorie. Activitățile au fost completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic;

au fost efectuate acțiuni de verificare și identificare a deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, iar acolo unde au fost constatate nereguli, a fost informat administratorul drumului public în vederea remedierii deficiențelor constatate;

adaptarea itinerariile de patrulare în incinta și zona adiacentă școlilor, a dispozitivelor de ordine și siguranță publică, pentru a avea eficienţă maximă în activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale;

prelucrarea operatorilor economici din zona adiacentă unităților de învățământ a dispozițiilor legale cu privire la respectarea categoriilor de produse ce nu pot fi comercializate minorilor ( energizante, alcool, produse din tutun).

Pentru ca anul școlar 2024-2025 să se desfășoare în condiții de siguranță, polițiștii vor continua să asigure o prezență activă în zona căilor de acces în fiecare unitate de învățământ, în proximitatea acestora, în parcuri și alte zone frecventate de elevi. Totodată, vor continua activitățile preventive în unitățile de învățământ, dar și a unor activități de informare a părinților, prin intermediul ședințelor cu aceștia.

În același scop, pe tot parcursului anului școlar, polițiștii vor implementa campaniile și proiectele educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel județean, cu accent pe informarea privind prevenirea consumului de substanțe interzise și consecințele asociate acestuia, prevenirea violenței în mediul școlar și siguranța în mediul on-line. Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud rămâne dedicat protejării elevilor și personalului educațional, punând siguranța școlară în centrul activităților sale.

Alte activități:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente