Lucrătorii Biroului Siguranța Școlară Satu Mare implementează în această perioadă, la nivel județean, Proiectul „Educație pentru viață”, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județ.
Educația pentru viață promovează un set de valori care contribuie la crearea unei societăți mai conștiente și mai responsabile în ceea ce privește sănătatea publică. Acest tip de educație trebuie integrată încă de la vârste fragede în familie și în școli, pentru a forma obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Scopul proiectului „Educație pentru viață” este de a oferi cunoștințe necesare pentru a lua decizii informate în fața diferitelor situații care pot afecta sănătatea fizică și psihică. Aceasta poate include informații despre pericolele fumatului, consumului excesiv de alcool, droguri, precum și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Astfel, la data de 7 februarie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Biroul Siguranță Școlară, avându-i ca invitați speciali pe șeful Biroului Teritorial D.I.I.C.O.T. Satu Mare, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, medic primar psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, psiholog din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, cu sprijinul Primăriei Orașului Negrești-Oaș, au realizat o conferință regională, destinată părinților/reprezentanților legali ai elevilor, în cadrul căreia s-au împărtășit perspectiva și expertiza specialiștilor, care au contribuit la înțelegerea și abordarea problemelor legate de sănătatea psihică și emoțională a tinerilor.
Peste 130 de părinți au participat la această activitate, care a avut ca scop informarea acestora despre particularitățile de vârstă ale copiilor și caracteristici ale bolilor neurologice, psihice și cu transmitere, efectele consumului de droguri, consecinţele legale ale unor comportamente produse în contextul consumului de alcool sau droguri şi, implicit, o reducere a riscului de implicare a tinerilor în infracțiuni, și nu în ultimul rând, identificarea resurselor și strategiilor eficiente în prevenirea și combaterea problemelor întâlnite de aceștia.
Eforturile lucrătorilor sus-menționați se concentrează în scopul transmiterii unui mesaj cât mai clar în comunitate, respectiv, că drogurile aduc la pachet cu o minimă distracție o serie de probleme, inclusiv de ordin legal și financiar, dar și riscuri majore asupra sănătății.