Început de an școlar în siguranță în județul Iași

Desfășurată în: Iași

Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.

Astfel, polițiștii ieșeni au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări atât înainte de startul cursurilor, dar și la data de 09 septembrie a.c, când elevii au început efectiv orele.

Poliţiştii ieșeni au acționat în zona grădiniţelor, a şcolilor şi liceelor ieșene, pentru ca deschiderea noului an şcolar să se desfăşoare în siguranţă, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

La unitățile de învățământ din județul Iași unde a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar, au fost angrenate forțe de ordine în vederea menținerii unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Polițiștii rutieri au fost prezenți în apropierea unităţilor de învăţământ, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere, deplasarea în condiții de siguranță a autovehiculelor special destinate transportului de elevi, precum și traversarea trecerii de pietoni în siguranță de cei mici care erau însoțiți de părinți sau bunici.

De asemenea, aceștia au procedat, premergător anului școlar, la verificarea sistematizării rutiere din zona unităților de învățământ, fiind verificate 354 de școli din județul Iași cu privire la amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare și treceri de pietoni, totodată fiind verificate 107 vehicule transport elevi.

Siguranța în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care poliţiştii, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, vor organiza activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, în scopul reducerii violenței fizice și psihologice în rândul elevilor, prevenirii consumului de substanțe cu efect psihoactiv, victimizării din infracțiuni cibernetice sau din trafic de persoane, precum și pentru creșterea siguranței tuturor participanților la procesul educațional.

De asemenea, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au adus la cunoștință participanților faptul că, în contextul preocupărilor constante pentru siguranța elevilor, la nivel național, a fost inițiată o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, intitulată ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”, campanie ce va fi implementată în toate unitățile de învățământ pe parcursul anului 2024-2025, în fiecare unitate de învățământ fiind distribuite încă din prima zi de școală afișele cu aceasta.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

Pentru anul școlar 2024-2025, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor continua activitățile informativ – preventive în incinta unităților de învățământ, în cadrul cărora se va avea în vedere și interacțiunea cu specialiștii care relaționează cu minorii, prin natura profesiei lor, deoarece personalitatea minorilor este în plină formare, sunt vulnerabili la riscuri, fiind mult mai receptivi la recomandări, decât la mesaje imperative.

Dintre activitățile informative – preventive ce vor fi desfășurate și în noul an școlar, amintim:

Proiectul ,,Deschide-ți mintea, nu fi închis!”

Programul ,,Școala Siguranței Tedi”

Proiectul ,,Fără discriminare”

Campania ,,Apelul fals la 112 pune vieți în pericol, sună responsabil!”

Planul de măsuri pentru prevenirea consumului și traficului de droguri

Proiectul ,,Rezolvarea conflictelor și prevenirea victimizării”

Pe întreg parcursul noului an școlar, polițiștii ieșeni vor derula activități specifice atât în vederea continuării acțiunilor preventive în cadrul proiectelor/campaniilor aflate deja în faza de implementare și inițierea altor demersuri de acest gen care vizează siguranța elevilor, cât și în vederea continuării și dezvoltării activităților preventive în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Iași (A.N.A – CRPECA Iași, ANITP – Biroul Iași, IJJ Iași etc.).  Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

Alte activități:

Campania ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” desfășurată de polițiștii ieșeni în școli

Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar inițiată de I.G.P.R. ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

Citește tot »

Activități preventive desfășurate de polițiștii ieșeni în școli în cadrul Campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”

La data de 10 septembrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Biroul Siguranță Școlară, prin Programul Cadru de prevenire a victimizării minorilor și a Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar inițiată de I.G.P.R. ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” au desfășurat opt activități informativ – preventive la Școala Gimnazială ,,Carmen Sylva” Din Iași.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente