La data de 8 martie a.c., Ziua Internațională a Femeii a fost marcată de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare-Biroul Siguranța Școlară, printr-un eveniment de promovare a drepturilor femeilor și prevenirii violenței de gen, organizat la Colegiul Național Doamna Stanca. Peste 170 de elevi au fost prezenți la întâlnirea desfășurată în sala festivă a unității de învățământ.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii are ca scop atragerea atenției asupra realizărilor deosebite ale femeilor de ordin, social, economic, cultural precum și onorarea luptei împotriva discriminării de gen și a violenței împotriva femeilor, încă prezentă și în societatea noastră.
În acord cu misiunea poliției de a asigura ordinea și siguranța cetățenilor, în special a categoriilor vulnerabile, și de a promova nondiscriminarea și toleranța, polițiștii din structura de siguranță școlară a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au organizat evenimentul ,,Feminin și masculin-între stereotip și violență” la care au participat elevi ai claselor a IX-a și a X-a ai Colegiului Național Doamna Stanca.
Evenimentul a adus în atenția elevilor principalele idei stereotipe prezente încă în cultura noastră și relația dintre stereotip-prejudecată-discriminare pe criterii de gen.
Violența culturală, manifestată prin acele idei, atitudini și comportamente sociale care defavorizează fetele și femeile și le postează în poziții de inferioritate și submisivitate, stă la baza legitimării anumitor forme de violență care afectează preponderent femeile, cum sunt. violența domestică, violența sexuală, discursul instigator la ură, violența cibernetică.
Prin organizarea unor astfel de evenimente polițiștii urmăresc încurajarea egalității de gen și nonviolenței în rândul tinerilor și sensibilizarea în fața tuturor formelor de violență care afectează în mod deosebit fetele și femeile.
Evenimentul a beneficiat de prezența unui avocat, voluntar al GRAB Satu Mare-grupul de suport pentru femei care au trecut prin situații de abuz (www.grabsuport.ro).
Prin alocuțiunile susținute de voluntari, elevii au fost încurajați să raporteze situațiile grave de abuz, dar și să identifice semnele timpurii ale violenței în relațiile apropiate și să pună limite sănătoase în relații, pentru a nu deveni victime ale violenței.
Campania Știi și previi violența, lansată de polițiștii sătmăreni în data de 30 ianuarie a.c., a ajuns până în prezent la 520 de elevi din 3 licee sătmărene: Colegiul Național Doamna Stanca, Colegiul Național Kolcsey Ferenc și Liceul Teoretic German Johann Ettinger, activitățile susținute de polițiști urmând să continue în perioada următoare și în alte unități de învățământ.
Totodată campania continuă și în mediul online, pe paginile de Instagram: Campania Știi și previi violența și TikTok: Știi și previi violența, unde sunt puse la dispoziția publicului larg animații video realizate în acest proiect, fiecare spot ilustrând unul din cele 8 forme de violență recunoscute în legislația română (violența: verbală, fizică, psihologică, economică, sexuală, socială, spirituală, cibernetică).