Sari la conținut

Cunoaște, NU discrimina! – proiect ce abordează problema abandonului școlar

Desfășurată în: Satu Mare

Respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului constituie atributele esențiale ale activității Poliției Române, care trebuie să protejeze toți cetățenii în mod egal, fără discriminare şi fără a face distincții în funcție de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenență politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.

Astfel, miercuri, 12 martie a.c. Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare- Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a fost gazda unui eveniment, organizat în cadrul proiectului Fără discriminare.

Cu sprijinul Reprezentantului Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, domnul Comisar șef Sorin Stănică, precum și a partenerilor din cadrul Asociației E-ROMJA, s-a desfășurat prima etapă de implementare în județul Satu Mare a unui model de bună practică pe tema prevenirii abandonului școlar și a căsătoriilor forțate, cu precădere în cadrul comunității rome, proiect desfășurat până în prezent în Giurgiu și Bacău de către Asociația E-ROMJA, cu sprijinul Cantonului Basel-Stadt, Elveția.

Obiectivul general al proiectului este de a aborda problema abandonului școlar în special în cazul fetelor de etnie romă, unul din grupurile cele mai vulnerabile și neglijate din sistemul educațional. Scopul este de a construi un sistem de sprijin în jurul acestor fete pentru a le proteja de diferite forme de abuz, pentru a crește vizibilitatea și înțelegerea problemelor lor și pentru a le ajuta să-și îndeplinească obiectivele în viață.

Acțiunile care se vor desfășura pentru îndeplinirea acestor deziderate vor viza trei nivele și anume: un nivel instituțional, care constă în constituirea unei echipe multidisciplinare, formată din reprezentanți ai instituțiilor publice și al organizațiilor neguvernamentale cu atribuții în domeniu, un nivel comunitar- care presupune realizarea unor campanii de informare și conștientizare realizate de echipa multidisciplinară în mijlocul comunității vizate, respectiv un nivel de replicare al proiectului în alte comunități care se confruntă cu aceleași probleme.

Victimele oricărei forme de discriminare sunt sfătuite să facă o plângere la poliție sau să se adreseze Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, printr-o petiție care trebuie să cuprindă: numele și prenumele persoanei care face plângerea, adresa acesteia, numărul de telefon, conținutul plângerii și date care să permită identificarea persoanei acuzate de discriminare.

Alte activități:

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară Satu-Mare au organizat două evenimente dedicate elevilor și părinților, în cadrul Proiectului “Educație pentru viață”

Educația pentru viață promovează un set de valori care contribuie la formarea unei societăți mai conștiente și mai responsabile, în special în ceea ce privește sănătatea publică și siguranța personală. Este esențial ca acest tip de educație să fie integrat încă de la vârste fragede, atât în familie, cât și în școli, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase și capacitatea de a lua decizii responsabile pe termen lung.

Citește tot »

Activități desfășurate premergător Zilei Poliției Române de către polițiștii sătmăreni

În perioada premergătoare Zilei Poliției Române, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Biroului Siguranța Școlară împreună cu cei din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciului Resurse Umane, au desfășurat o serie de activități informativ – preventive destinate elevilor, având ca principal obiectiv promovarea profesiei de polițist și conștientizarea importanței respectării legii.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente