Cum ne protejăm de traficul de persoane?

De ce să parcurgi aceste recomandări?

Vei afla cum te poți proteja pe tine și pe cei dragi de una din cele mai răspândite forme de criminalitate la nivel mondial.

Ce reprezintă traficul de persoane?

Traficul de persoane este o infracțiune extrem de gravă. Infracțiunea de trafic de persoane cuprinde mai multe etape în care o persoană este recrutată, transportată și cazată de către traficanți sau complicii acestora în vederea exploatării. Traficul de persoane se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De ce infracțiunea de trafic de persoane este diferită de celelalte infracțiuni?

Traficul de persoane se diferențiază de celelalte infracțiuni prin faptul că deseori se derulează într-un timp îndelungat, iar victimele nu sesizează pericolul de la început, pentru a salva. Astfel, e nevoie de timp pentru a transforma o persoană liberă, care reușește să ia cele mai importante decizii singură, într-o persoană nesigură, ce depinde în totalitate de traficant și care nu își poate exercita în mod liber drepturile. 

Cum se manifestă traficul de persoane ?

Traficul de persoane are mai multe forme de manifestare. La noi în țară, principalele forme de manifestare sunt: exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă și exploatarea prin cerșetorie. Cea mai des întâlnită formă este exploatarea sexuală. 

Exploatarea sexuală a femeilor și nu numai, este în continuare una din cele mai cunoscute și întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Metoda „loverboy” sau metoda  „îndrăgostitului,” este una dintre cele mai utilizate metode.

Cum ajungi să fii exploatat/ă sexual ?

Traficanții intră în contact cu victima, îi câștigă încrederea oferindu-i o variantă „mai bună” a vieții, îi acordă atenție, cadouri, o complimentează etc. Folosind tactici manipulative ajung să dețină controlul total, iar victima crede că nu mai poate trăi fără „loverboy”. Manipularea este atât de puternică, încât uneori, chiar dacă aceste tinere reușesc să iasă din situația de trafic, iubirea pentru traficant rămâne.

Cum ajungi să fii exploatat prin muncă ?

Exploatarea prin muncă vizează atât femeile cât și bărbații. Cele mai vulnerabile domenii sunt agricultura, construcțiile, întreținerea casei.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă și vizezi unul din domeniile de mai sus, poți intra în vizorul traficanților de persoane. Aceștia caută persoane foarte încrezătoare, uneori naive, ce pot fi manipulate ușor cu promisiunea unui salariu mare, pentru care nu trebuie îndeplinite condiții speciale. 

Traficanții sunt, în general, persoane cu multă putere de convingere.  Uneori, se oferă să plătească cheltuielile de transport, promit cazare bună și bonusuri. Când e vorba de semnarea unui contract, se eschivează sau vin cu soluția semnării unui contract la destinație sau după perioada de probă. Victimele ajung la locul de muncă promis, iar atitudinea traficanților se schimbă brusc. Pot să amenințe cu bătaia, să șantajeze, să mintă, să devină violenți pentru a da un exemplu și altora care ar îndrăzi să-și creară drepturile.

Cum ajungi să fii exploatat prin cerșit ?

Persoanele exploatate prin cerșetorie provin din medii foarte vulnerabile. De multe ori nu sunt școlarizate deloc, nu au muncit niciodată și sunt la limita sărăciei. Ei devin o atracție pentru traficanții de persoane prin faptul că au un nivel al așteptărilor foarte scăzut și pot accepta să cerșească, adică să fie exploatați cu promisiunea asigurării unui adăpost și a hranei.

Sunt dese situațiile când nici măcar aceste minime cerințe nu le sunt respectate. Sunt forțați să „producă” mai mulți bani prin violențe, lipsa hranei sau „cazarea” pe sub poduri, gări sau clădiri dezafectate.

Traficanții le supraveghează mișcările și le iau toți banii pe care îi primesc de la trecători. Orice societate are persoane vulnerabile dar ele au nevoie de programe de reintegrare și de sprijin specializat, nu de mila trecătorilor. 

Cum arată o victimă a traficului de persoane ?

Victimele sunt persoane obișnuite. Altfel spus, victimele traficului de persoane sunt controlate total de altă persoană, de obicei traficantul sau un om de încredere de al traficantului. Pentru a obține supunerea totală sunt amenințate, șantajate sau manipulate, uneori chiar bătute.

Victimele nu au contracte de muncă, în general, ci doar înțelegeri verbale.  De multe ori nu li se respectă programul de lucru, zilele libere și mare parte din venit le este confiscat pe motiv de achitare a cheltuielilor de cazare, hrană sau transport. Nu dețin controlul banilor pe care îi câștigă, a actelor de identitate, a telefonului mobil sau conturilor de socializare. Pentru toate astea, trebuie să ceară aprobarea traficantului care este, de cele mai multe ori, cineva apropiat (o cunoștință, rudă sau iubitul).

Cum arată traficanții de persoane?

Traficanții de persoane nu au semne distinctive. Dacă te întâlnești pe stradă cu ei nu ai cum să-i recunoști după semne specifice. Iată mai departe câteva detalii despre traficanți.

De obicei, sunt persoane cu posibilități financiare și isteți. Dorința lor cea mai mare e să facă mulți bani! Pentru acest lucru sunt în stare de orice! Pot să vândă, să închirieze, să trădeze, chiar să omoare oameni.

De fapt, traficanții nu simt niciun fel de empatie pentru victimă. Pentru ei, bărbații, femeile sau copiii nu au valoare în sine ci doar în măsura în care produc bani.

De exemplu, e des întâlnită „iubirea” sau „aprecierea deosebită” pe care o manifestă traficantul pentru victima care produce cei mai mulți bani. Banii sunt ceea ce îl interesează de fapt, iar acordarea de „prime” sub formă de atenție sau afecțiune face parte din jocul lui.

Pe ce se bazează traficanții?

Traficanții se bazează pe 4 lucruri:

 • Puterea proprie de manipulare, sau „șmecheria” pe care o au și pe care o folosesc ca pe o armă;
 • Lipsa de încredere în tine dacă ai crescut într-un mediu violent, presărat cu jigniri, bătăi și ai auzit de multe ori că nu ești bun sau bună de nimic;
 • Lipsa oportunităților de a obține bani mai mulți în strânsă legătură cu pregătirea profesională. Pe scurt, ai absolvit 8 clase și vrei salariu de IT-ist;
 • Cererea clienților. Fără clienți nu există trafic.

Traficanții nu ar pierde timp cu racolarea victimelor și manipularea lor dacă nu ar ști că pot avea astfel acces la banii clienților dispuși să plătească un preț pe închirierea sau cumpărarea de servicii sexuale, muncă ieftină sau pot trezi mila trecătorilor.

Unde poţi întâlni victime ale traficului de persoane?

În intersecții, la metrou, în gări sau lângă centrele comerciale. Alte locuri expuse traficului de persoane pot fi: fermele agricole/șantiere/întreținerea gospodăriei, site-uri de socializare/escorte, anunțuri în ziar, pe stradă/trotuar.

Cererea uriașă e unul din factorii care încurajează traficul de persoane.

Oamenii vor să cumpere sau să închirieze alți oameni pentru ceea ce societatea sau simțul moral le interzice. Femeile sau minorele exploatate sexual apar, de obicei zâmbitoare, și dau impresia că sunt mulțumite cu ceea ce fac. Adevărul e diferit. Ele își folosesc trupul ca să obțină bani, sperând că e doar ceva temporar. O fac de dragul traficantului care e uneori iubitul sau pentru a-și plăti datoriile către cămătari sau când sunt șantajate cu binele copiilor sau părinților lor.

În alte situații, cei în căutarea unui salariu cât mai mare, acceptă să meargă în diferite colțuri ale țării sau ale lumi pentru a lucra. Fiindcă că nu știu limba sau nu dispun de cunoștințele necesare, cad rapid în plasa traficanților. 

Informații de care să ții cont:

 • Nu te încrede orbește în promisiunile și ofertele celor din jur, chiar dacă le primești din partea unui prieten sau a unei cunoștințe;
 • Verifică oferta și asigură-te că ea corespunde realității, din mai multe surse (verifică pe google maps dacă locația există, dacă sunt mărturii ale altor persoane despre locul de muncă sau locație etc).

De asemenea:

 • nu oferi altor persoane parolele conturilor de socializare și ale cardurilor, indiferent sub ce pretext ți se cer!
 • evită ofertele care presupun locuri de muncă aparent ușoare și câștiguri considerabile într-un timp scurt: saloane de masaj, studiouri de video-chat, cluburi de noapte, agenții de manechine etc;
 • înainte de plecarea către noul loc de muncă, anunță o persoană de încredere cu cine, unde și cum pleci;
 • stabilește o parolă /semn de recunoaștere a unei situații de pericol – prin care să-i poți atenționa pe cei de acasă cu privire la situația în care te afli și să le soliciți ajutorul;
 • fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrați-le în locuri diferite/buzunare ascunse;
 • notează sau reține numărul de telefon al unei persoane apropiate și/sau ale ambasadei României din țara unde dorești să pleci;
 • nu preda nimănui actele de identitate (cu excepția oficialităților  de la vamă/poliție ) sau telefonul mobil.

De unde pot obține mai mult ajutor?

Traficul de persoane poate fi învins. Mulți oameni au făcut-o deja și suntem aici pentru tine!

HelpLine – număr gratuit: 0800 800 678  sau 

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – https://anitp.mai.gov.ro/.

Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro

Youtube: ANITP Romania,

Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

Instagram: anitpromania

Twiter: @ANITPRomania TikTok: @anitpromania

Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente