Conținut curs
Fenomenul de violență școlară
Despre lecție

Scopul exercițiului este să:

  1. Alexandru, elev în vârstă de 10 ani, a furat stiloul unui coleg de clasă. Pentru această faptă, el poate fi sancționat prin:

a) scăderea notei la purtare și plata stiloului;
b) emiterea de către instanță a obligației de a nu frecventa anumite locuri/ persoane;
c) se va întocmi dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt, fiind pasibil de pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

  1. Trei colegi de clasă, în vârstă de 15 ani, plănuiesc să facă o farsă colegei lor de școală, Ioana, punând în sticla de suc a acesteia substanțe: praf de cretă și dezinfectant. În timp ce colegii o țin de vorbă pe Ioana, Mihai îi strecoară substanțele în sticla de suc. La scurt timp după ce bea din sticlă, aceasta este dusă cu ambulanța la spital, deoarece i se face rău. Ce măsuri credeți că vor fi luate împotriva celor trei?

a) li se va întocmi dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală;
b) vor fi supuși unei expertize psihiatrice pentru a stabili dacă au avut sau nu discernământ la momentul săvârșirii faptei, urmând ca, în funcție de rezultatul expertizei, să se stabilească dacă pot fi trași la răspundere penală;
c) împotriva lor pot fi luate doar măsuri disciplinare la nivelul școlii: scăderea notei la purtare și consilierea psihologică a elevilor implicați.