Concursul național de creație cu tema ,,Siguranța Școlară”

În data de 30 ianuarie a.c., Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!” a debutat cu un concurs de creație desfășurat la nivel național.

Concursul național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară, s-a adresat elevilor claselor a VI – a VIII  și a constat în realizarea unui material care a cuprins un Logo și un slogan de însoțire pe tema menționată și și-a propune:

  • Conștientizarea tinerilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestor fenomene asupra dezvoltării psihologice a elevilor și asupra climatului educațional;
  • Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară;
  • Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin domeniul literaturii și prin domeniul graficii.

Concursul s-a desfășurat în perioada 30 ianuarie – 25 martie a anului școlar 2023 – 2024, iar pentru stabilirea clasei câștigătoare au existat trei etape de jurizare: 

  • Faza locală  – la nivelul fiecărei unități de învățământ;
  • Faza județeană – la nivelul Biroului pentru siguranța școlară;
  • Faza națională – la nivelul Direcției Siguranța Școlară.

 În urma activității comisiei întrunite la data de 18.03.2024, la nivelul Direcției Siguranța Școlară, a fost desemnată câștigătoare la nivel național, lucrarea realizată de colectivul clasei a VI a  E din cadrul Școlii Gimnaziale ,,George Emil Palade” , Buzău.

Având în vedere evenimentele planificate cu prilejul Zilei Poliției Române și Regulamentul de organizare al concursului, festivitatea de premiere a câștigătorilor la nivel național a avut loc la data de 25.03.2024, la Centrul Cultural al M.A.I., ocazie cu care a fost pus în scenă un spectacol de teatru educational intitulat ,,Șapte minute.

Piesa de teatru o are în centru pe Ana, o fată de 13 ani, pasionată de citit, dar care are dificultăți în a se integra într-o lume dominată de self-uri, tik-tok-uri, rețele de socializare, modă, machiaje, petreceri, muzică trash, fiind o punere în scenă a unor situații reale privind provocările cotidiene prin care tineri sunt puși față în față cu fenomenul de bullying.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale” în virtutea prevederilor cuprinse în Protocolul de Colaborare încheiat la 15.01.2024.

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente