Campanie pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri în mediul școlar preuniversitar la Vaslui

Filtrează după județ

Desfășurată în: Vaslui

1. Denumire campanie: Campanie pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri în mediul școlar preuniversitar

2. Inițiatori: IPJ VASLUI – BIROUL SIGURANȚA ȘCOLARĂ

3. Context general:
În vederea menținerii unui mediu sigur și protejat de diversele forme de manifestare a criminalității, Poliția Română, prin Biroul Siguranța Școlară, își propune ca prin intermediul programelor preventive să informeze elevii de vulnerabilitățile cotidiene, ce pot conduce la dezvoltarea unor comportamente deficitare, care pot pune în pericol siguranța și viața proprie, dar și a celor din jur.

Pe lângă elevi, actorii principali în susținerea unei bune educații și dezvoltări este reprezentată și de părinți, cadrele didactice, poliția și alți parteneri. Cu toții au atribuții specifice și responsabilități bine delimitate în a realiza un climat optim pentru o școală mai sigură.
Contextul ultimilor ani și a situației pandemice, reflectă o situație avansată a consumului de droguri legale și implicit dependența față de acestea. Odată cu această creștere, poate fi observată populația de vârsta minoratului ca fiind din ce în ce mai “activă” în privința consmului de substanțe psiho-active (droguri ilegale) cu efecte psihotrope, halucinogene, psihedelice, sau etnobotanice care nu sunt mai puțin periculoase.
Toxicomania, ca urmare a consumului, produce consecințe în toate sferele de funcționalitate ale minorului, iar unele dintre cele mai prezente sunt cele psiho-sociale (probleme de comportament şi declin în performanţa şcolara, fragilitate psihică, răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, confuzie și deteriorare intelectuale, irascibilitate, depresie severă, anxietate generalizată sau tulburările psihotice). Consumul poate avea ca efect chiar și pierderea de vieți omenești.

4. Scopul campaniei:

 • Prevenirea consumului de droguri/substanțe psihoactive în rândul elevilor liceelor.
 • Dobândirea unor informații utile și corecte privind drogurile în acord cu cadrul legislativ.
 • Conştientizarea în rândul elevilor a consecinţelor negative pe care îl are consumul de droguri/ substanțe psihoactive sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
 • Cunoașterea Consecințelor penale care pot decurge din nerespectarea legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

5. Obiectivele campaniei:

 • Derularea unor activități de informare privind consecințele consumului de droguri/substanțe psihoactive sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
 • Consecințele penale care pot decurge din nerespectarea legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
 • Identificarea elevilor vulnerabili sau aflați în situații de risc și desfășurarea de activități specifice. Totodată, la începutul fiecărei activități vor fi identificați elevii cu cerințe educaționale speciale (C.E.S) din clasele vizate, în vederea asigurării protecției corespunzătoare a acestora.
 • Derularea unor activități educativ-preventive care să vizeze promovarea și dezvoltarea unor abilități de viață sănătoase în rândul elevilor.
 • Reducerea influenței factorilor de risc și amplificarea unor influențe favorabile privind factorii de protecție în cadrul grupurilor vulnerabile corelat cu nevoile și particularitățile acestora.
 • Familiarizarea elevilor cu importanța relațiilor interumane și adoptarea unor decizii corecte în raport cu presiunea grupului.

6. Grup țintă: Campania vizează elevii vulnerabili din unitățile de învățământ din judeţul Vaslui, ce urmează a fi identificate.

7. Durata campaniei: 1 Octombrie 2023- 10 Iunie 2024.

8. Direcții de acțiune: Transmiterea și promovarea informaţiilor şi a recomandărilor preventive direct, prin intermediul mass-media și al terților.

9. Parteneri:

 • Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui;
 • Unitățile de învățământ unde vor fi desfășurate activitățile specifice;
 • Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui;
 • Parteneri educaționali-Colegiul Psihologilor din România-Filiala Vaslui;
 • În funcție de dinamica activităților din cadrul campaniei, pe perioada implementării acesteia, vor fi identificați și angrenați în activități, comitete de părinți, asociații și ong-uri.

10. Materiale suport realizate:
Pliante, afișe, materiale format electronic (Power Point) de prezentare a temelor de interes, materiale specifice.

11. Rezultatele campaniei:
Campania se desfășoară în perioada septembrie 2023- iulie 2024, la finalul căreia va fi realizată o sinteză cu indicatorii specifici. În prezent, au fost realizate un număr de aproximativ 30 de activități în unități școlare din mediul urban și rural.

Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente