Campania ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Filtrează după județ

Desfășurată în: Direcția Siguranța Școlară

În data de 30 ianuarie, în contextul Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, în colaborare cu Ministerul Educației, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023-2024.

Scopul Campaniei este acela de a informa elevii cu privire la noțiuni din domeniul juridic,  dar și părinții pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii în vederea reducerii victimizării.

Activitățile sunt interactive și constau în prezența la clasă a polițistului pentru siguranța școlară și abordarea atât a unor tematici pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, cât și a modalităților în care fenomenul poate fi prevenit.

 La finalizarea activităților fiecare elev va completa un chestionar de feedback, care își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă cele prezentate au fost înțelese de elevi și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Campania a debutat prin organizarea unui concurs național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară”, ce s-a adresat elevilor claselor a VI a – a VIII a  și a constat în realizarea unui material care a cuprins un Logo și un slogan de însoțire pe tema menționată și și-a propune:

Conștientizarea tinerilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestor fenomene asupra dezvoltării psihologice a elevilor și asupra climatului educațional;

Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară;

Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin domeniul literaturii și prin domeniul graficii.

Concursul s-a desfășurat  în perioada 30 ianuarie – 25 martie a anului școlar 2023 – 2024, iar pentru stabilirea clasei câștigătoare au existat trei etape de jurizare: 

– Faza locală  – la nivelul fiecărei unități de învățământ;

– Faza județeană – la nivelul Biroului pentru siguranța școlară;

– Faza națională – la nivelul Direcției Siguranța Școlară.

În urma activității comisiei întrunite la data de 18.03.2024, la nivelul Direcției Siguranța Școlară, a fost desemnată câștigătoare la nivel național, lucrarea realizată de colectivul clasei a VI a  E din cadrul Școlii Gimnaziale ,,George Emil Palade” , Buzău.

Având în vedere evenimentele planificate cu prilejul Zilei Poliției Române și Regulamentul de organizare al concursului, festivitatea de premiere a câștigătorilor la nivel național a avut loc la data de 25.03.2024, la Centrul Cultural al M.A.I., ocazie cu care a fost pus în scenă un spectacol de teatru educaţional intitulat ,,Șapte minute”.

Piesa de teatru o are în centru pe Ana, o fată de 13 ani, pasionată de citit, dar care are dificultăți în a se integra într-o lume dominată de self-uri, tik-tok-uri, rețele de socializare, modă, machiaje, petreceri, muzică trash, fiind o punere în scenă a unor situații reale privind provocările cotidiene prin care tineri sunt puși față în față cu fenomenul de bullying.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale” în virtutea prevederilor cuprinse în Protocolul de Colaborare încheiat la 15.01.2024.

Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente