Campania națională ,,TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE? FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!” a debutat și în județul Sălaj

Filtrează după județ

Desfășurată în: Sălaj

În fiecare an, la 30 ianuarie, se sărbătorește Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, această dată reprezentând ziua în care s-a stins din viață Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume. Cu această ocazie, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerului Educației, va fi demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023 – 2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.

Totodată, activitățile din cadrul Campaniei sunt interactive și constau în prezența la clasă a unui polițist din cadrul structurii de siguranță școlară și abordarea atât a unor tematici pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, cât și a modalităților în care fenomenul poate fi prevenit.

La finalizarea activităților, fiecare elev va completa un chestionar de feedback, care își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă cele prezentate au fost înțelese de elevi și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Campania debutează prin organizarea unui concurs național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară”, ce se adresează elevilor claselor a VI – a – a VIII – ași constă în realizarea unui material care va cuprinde un Logo și un slogan de însoțire pe tema menționată.

*

Pentru a promova nonviolența și respectul reciproc, polițiștii de la siguranță școlară vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

–  Comunicați deschis și respectuos: fiecare persoană are dreptul la opinii și sentimente proprii. Încurajați dialogul deschis și respectuos pentru a rezolva orice neînțelegeri sau conflicte;

–  Soluționați conflictele cu maturitate: încurajați rezolvarea pașnică a diferendelor și evitați orice formă de violență sau agresiune;

–  Sprijiniți-vă colegii în momente dificile. Gesturile mici de bunătate și încurajare pot face o diferență semnificativă în viața cuiva;  – Implicați-vă în programe educaționale: participați la programele educaționale organizate în școală pentru a învăța mai multe despre nonviolență, rezolvarea pașnică a conflictelor și construirea relațiilor sănătoase.

Alte activități:

Siguranța în unitățile de învățământ, prioritate a polițiștilor și jandarmilor sălăjeni

În data de 14 martie, peste 100 de polițiști și jandarmi din județul Sălaj au organizat şi au executat o acţiune comună, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ din județul Sălaj, în vederea prevenirii și combaterii absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, în rândul elevilor

Citește tot »

Acțiuni preventive desfășurate de polițiștii sălăjeni, pentru siguranța cetățenilor și prevenirea victimizării acestora în perioada 26-29 februarie a.c.

În perioada 26 – 29 februarie a.c., polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din cadrul polițiilor orășenești Șimleu Silvaniei și Jibou și al celor din cadrul secțiilor de poliție rurală Sărmășag și Crasna, au desfășurat acțiuni, pe linia prevenirii și combaterii victimizării minorilor și pentru informarea corectă a cetățenilor

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente