Campania națională ,,TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE? FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!” a debutat și în județul Sălaj

Desfășurată în: Sălaj

În fiecare an, la 30 ianuarie, se sărbătorește Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, această dată reprezentând ziua în care s-a stins din viață Mahatma Gandhi, simbolul nonviolenţei în lume. Cu această ocazie, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerului Educației, va fi demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023 – 2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.

Totodată, activitățile din cadrul Campaniei sunt interactive și constau în prezența la clasă a unui polițist din cadrul structurii de siguranță școlară și abordarea atât a unor tematici pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, cât și a modalităților în care fenomenul poate fi prevenit.

La finalizarea activităților, fiecare elev va completa un chestionar de feedback, care își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă cele prezentate au fost înțelese de elevi și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Campania debutează prin organizarea unui concurs național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară”, ce se adresează elevilor claselor a VI – a – a VIII – ași constă în realizarea unui material care va cuprinde un Logo și un slogan de însoțire pe tema menționată.

*

Pentru a promova nonviolența și respectul reciproc, polițiștii de la siguranță școlară vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

–  Comunicați deschis și respectuos: fiecare persoană are dreptul la opinii și sentimente proprii. Încurajați dialogul deschis și respectuos pentru a rezolva orice neînțelegeri sau conflicte;

–  Soluționați conflictele cu maturitate: încurajați rezolvarea pașnică a diferendelor și evitați orice formă de violență sau agresiune;

–  Sprijiniți-vă colegii în momente dificile. Gesturile mici de bunătate și încurajare pot face o diferență semnificativă în viața cuiva;  – Implicați-vă în programe educaționale: participați la programele educaționale organizate în școală pentru a învăța mai multe despre nonviolență, rezolvarea pașnică a conflictelor și construirea relațiilor sănătoase.

Alte activități:

Activități preventive desfășurate cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – marcată la Zalău

În fiecare an, începând din 1987, la data de 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării O.N.U. de a consolida acțiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate fără consum abuziv de droguri.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente