Campania de informare pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe psihoactive, tutun și alcool în rândul elevilor din ciclul gimnazial și liceal de pe raza județului  Alba – TRĂIEȘTE SĂNĂTOS!

Filtrează după județ

Desfășurată în: Alba

1. Denumire campanie: Campania de informare pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe psihoactive, tutun și alcool în rândul elevilor din ciclul gimnazial și liceal de pe raza județului Alba – TRĂIEȘTE SĂNĂTOS!

2. Inițiatori: I.P.J. Alba- Biroul Siguranță Școlară;

3. Context general: Contextul ultimilor ani, reflectă o creștere a consumului de droguri legale și implicit dependența față de acestea. Odată cu această creștere, poate fi observată populația de vârsta minoratului ca fiind din ce în ce mai “activă” în privința consmului de substanțe psiho-active (droguri ilegale) cu efecte psihotrope, halucinogene, psihedelice, sau etnobotanice care nu sunt mai puțin periculoase. Toxicomania, ca urmare a consumului, produce consecințe în toate sferele de funcționalitate ale minorului, iar unele dintre cele mai prezente sunt cele psiho-sociale (probleme de comportament şi declin în performanţa şcolara, fragilitate psihică, răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, confuzie și deteriorare intelectuale, irascibilitate, depresie severă, anxietate generalizată sau tulburările psihotice). Consumul poate avea ca efect chiar și pierderea de vieți omenești.

4. Scopul campaniei:
– Prevenirea consumului de droguri/substanțe psihoactive/alcool/tutun în rândul elevilor din ciclul gimnazial și liceal.
– Dobândirea unor informații utile și corecte privind drogurile în acord cu cadrul legislativ.

5. Obiectivele campaniei:
– Conştientizarea în rândul elevilor a consecinţelor negative pe care îl are consumul de droguri/ substanțe psihoactive/tutun/alcool.
– Informarea elevilor referitor la consecințele penale care pot decurge din nerespectarea legislației în vigoare
– Identificarea elevilor vulnerabili sau aflați în situații de risc și desfășurarea de activități specifice. –
– Reducerea influenței factorilor de risc și amplificarea unor influențe favorabile privind factorii de protecție în cadrul grupurilor vulnerabile corelat cu nevoile și particularitățile acestora.
– Familiarizarea elevilor cu importanța relațiilor interumane și adoptarea unor decizii corecte în raport cu presiunea grupului

6. Grup țintă: Campania vizează elevii și părinții acestora, din ciclul gimnazial și liceal, de pe raza jud. Alba.

7. Durata campaniei: octombrie – decembrie 2023

8. Direcții de acțiune:

  • Derularea unor activități de informare privind consecințele consumului de droguri/substanțe psihoactive sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum și alcool și tutun.
  • Derularea unor activități educativ-preventive care să vizeze promovarea și dezvoltarea unor abilități de viață sănătoasă în rândul elevilor.

9. Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Alba, Direcția de Sănătate Publică Alba și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba;

10. Rezultatele campaniei: În cadrul campaniei au fost desfășurate 30 de activități, cu un nr. de 801 de beneficiari, în 19 unități de învățământ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente