În prima săptămână de școală din anul școlar 2024-2025, reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Arad au desfășurat o serie de acțiuni, cu scopul menținerii unui climat corespunzător în unitățile de învățământ, prevenirii infracțiunilor și educarea elevilor în privința respectării regulilor de circulație.
În fiecare zi a săptămânii trecute, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, ai Compartimentului de Prevenire, împreună cu cei de la structurile de ordine publică, rutieră și proximitate au fost prezenți atât în școli, cât și în zonele adiacente.
Polițiștii cu atribuții în domeniul siguranței școlare și cei de la prevenire, în colaborare cu unitățile de învățământ, au desfășurat zilnic sesiuni de informare a elevilor, privind prevenirea consumului de droguri și alcool, combaterea violenței în școli și prevenirea bullying-ului.
Polițiștii rutieri au verificat mijloacele de transport destinate elevilor, asigurându-se că acestea respectă normele legale, iar șoferii au asupra lor documentele obligatorii și respectă legislația rutieră în vigoare.
Pentru noul an școlar, jandarmii arădeni au luat măsurile specifice pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, fiind prezenți zilnic în zona școlilor unde se produc aglomerări de persoane, îndeosebi la începutul și la sfârșitul orelor de curs, desfășurând activități specifice de patrulare și prevenire a faptelor antisociale.
Pe tot parcursul anului școlar, jandarmii vor fi prezenți zilnic, în proximitatea unităților de învățământ, dar și pe traseele parcurse de elevi, cu scopul prevenirii și descurajării faptelor antisociale, dar și pentru a putea interveni cu operativitate, dacă situația o va impune.
Pe toată perioada anului școlar, specialiștii I.S.U. Arad vor continua acțiunile de îndrumare și control în unitățile de învățământ, astfel încât, eventualele nereguli să fie eliminate.
Totodată, specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și până la clasa aXII-a.
Să nu uităm că, pe tot parcursul anului școlar se vor derula activități de prevenirea violenței școlare, sens în care, la nivel național a fost deja demarată o campanie ce va fi implementată și la nivelul județului nostru. Campania se numește ,,TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA” și are scopul de a crește gradul de conștientizare al părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și combaterea traficului și consumului de droguri.
Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ. Începând din acest an școlar a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului de siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în domeniu.