Alături de elevii din județul Vâlcea, pentru reducerea violenței și prevenirea consumului de droguri

Filtrează după județ

Desfășurată în: Vâlcea

          La data de 1 aprilie a.c, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Biroul Siguranţa Şcolară, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Poliția municipiului Râmnicu Vâlcea – Compartimentul de Proximitate şi Serviciul de Ordine Publică au organizat şi desfăşurat activităţi preventive în cadrul Liceului Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu din municipiul Râmnicu Vâlcea, pe linia prevenirii violenței în școli și consumului de droguri.

Tinerii au fost informați cu privire la riscurile și efectele nocive al consumului de droguri, consecințele pe termen scurt și lung, dar și indiciile care pot duce la concluzia că un coleg sau prieten consumă substanțe interzise.

De asemenea, copiilor le-au fost transmise informații cu privire la consecințele juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare și cum pot proceda pentru a nu deveni victime.

De asemenea, au fost informați și cu privire la prevederile Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor, în vederea preîntâmpinării implicării acestora în astfel de fapte și conștientizării tipurilor de comportamente acceptate în mediul școlar, elevilor fiindu-le reamintit faptul că, începând cu vârsta de 14 ani pot să răspundă penal.

Cum poţi preveni capcana consumului de droguri?

 • Conştientizează pericolul real al drogurilor!
 • Informează-te cu privire la tipurile de droguri şi efectele acestora!
 • Gândeşte-te la problemele morale şi legale pe care le implică obţinerea câştigului din traficul de droguri!
 • Selectează-ţi cu atenţie anturajul!
 • Învaţă să comunici; învaţă să-ţi exprimi gândurile şi sentimentele!
 • Exprimă-te simplu! Spune pur şi simplu: „NU, mulţumesc”!
 • Discută deschis cu părinţii tăi  indiferent de problemele pe care le abordezi!
 • Nu ignora importanţa educaţiei, nu lipsi de la şcoală!
 • Dacă anumite situaţii sunt prea dificile, învaţă să ceri ajutor!
 • Învaţă că drogul nu rezolvă problemele, ci dimpotrivă, le amplifică!
 • Foloseşte tehnica rezistenţei pasive: acceptă cu calm orice critică despre faptul că nu te droghezi şi refuză în continuare drogurile!
 • Fii pregătit pentru diferitele forme de presiune ale anturajului!
 • Încrederea nemărginită în propriul discernământ te poate păcăli uşor, aşa cum te pot păcăli prietenii, dealerii, Internetul!
 • Cunoaşte-te mai bine şi dezvoltă-ţi o mai bună capacitate de autocontrol. Învaţă să faci o alegere!

În săptămâna aceasta, polițiştii vor fi prezenți pentru a desfășura activități de prevenire,  la Liceul Sanitar Antim Ivireanu, Colegiul Național de Informatică Matei Basarab și Școala Gimnazială Take Ionescu, toate din municipiul Râmnicu Vâlcea, precum și la Școala Gimnazială Jiblea Veche, din orașul Călimănești.

De asemenea, se vor desfășura activități specifice și în mediul rural, în Școlile Gimnaziale din localitățile Dănicei, Diculești, Mădulari și Fârtățești.

Materialele prezentate, cât mai ales împărtășirea experiențelor directe ale polițiștilor, au reușit să sensibilizeze mare parte din persoanele prezente, astfel fiind informate peste 150 de persoane.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferite forme de manifestare a criminalității, este în continuare o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, care va continua activitățile specifice de informare în unitățile de învățământ preuniversitar.

Alte activități:

Comunicat presă IPJ Vâlcea

În perioada 18 – 22 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, împreună cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cu cei de la Serviciul Rutier au desfăşurat activităţi de educaţie rutieră la 10 unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, la care au participat aproximativ 500 de elevi şi cadre didactice.

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente