În săptămâna 9-12 decembrie 2024, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu polițiști ai Serviciului Rutier și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita, au desfășurat o serie de activități educative în unitățile de învățământ din localitățile Miercurea Ciuc, Casinu Nou, Toplița, Frumoasa, Plăieșii de Jos.
Aceste activități au avut drept tematică prevenirea violenței în mediul școlar, interzicerea portului și utilizării obiectelor pirotehnice din categoria celor interzise de lege, cunoașterea și respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, dar și prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul minorilor.
Pe parcursul activităților, polițiștii au abordat subiecte de interes pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, cum ar fi: formele de violență și impactul acestora asupra victimelor și agresorilor, recunoașterea și sesizarea situațiilor de bullying, importanța dialogului pentru rezolvarea conflictelor în mod pașnic, răspunderea penală și contravențională a minorilor, riscurile asociate utilizării și deținerii obiectelor pirotehnice, făcându-se referire la reglementările legale în domeniu și sancțiunile prevăzute de lege, precum și la măsurile de siguranță ce trebuie respectate în cazul utilizării articolelor pirotehnice, pentru evitarea situațiilor de risc.
Polițiștii rutieri, cu ajutorul demonstrațiilor practice și a exemplelor din activitatea profesională, le-au oferit tinerilor informații despre importanța siguranței atunci când se deplasează pe drumurile publice, în calitate de pietoni sau în altă modalitate.
Activitățile s-au desfășurat în contextul campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, celor prezenți fiindu-le prezentat și videoclipul de promovare a acesteia.
În spațiul public, pe anumite rețele de socializare, a luat amploare un nou trend periculos și a câștigat popularitate în rândul elevilor-
,,Superman Challenge” – așa cum reiese și din denumire, această provocare/ joc presupune efectuarea de anumite cascadorii riscante sau comportamente periculoase ce pot duce la accidentări sau alte incidente neplăcute, punând în pericol siguranța copiilor.
În acest sens, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară atrag atenția elevilor să evite aceste provocări și să nu cedeze presiunii sociale doar de dragul de a primi atenție sau de a se simți acceptați.