Activități preventive în Vrancea pe 30 ianuarie cu ocazia „Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli”

Desfășurată în: Vrancea

Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă pentru a celebra ,,Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală”. În acest context, polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vrancea au derulat activități cu caracter educativ-preventiv la unități de invățământ de pe cuprinsul întregului județ Vrancea.

Chiar dacă Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze și să se manifeste în fiecare zi.

Pentru a marca această zi, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei de la ordine publică au desfășurat activități pe linie de siguranță în școlile gimnaziale și liceele din județul Vrancea.

În cadrul Proiectului educațional ”Mai informat, mai în siguranță”, desfășurat la Școala Gimnazială ”Ioan Vodă cel Viteaz” din comuna Slobozia Ciorăști, polițiștii au  realizat dezbateri cu peste 100 de elevi și cadre didactice, în cadrul cărora au abordat teme precum bullying-ul și violența în toate formele sale, aceasta fiind o temă de reflecție pentru toți cei implicați în actul educational.

Copiii au fost foarte creativi și au transmis mesaje prin desene, planșe foto, organizând centre preventive sub formă de cetate (cetatea toleranței, a bunătății, a faptelor bune, a respectului, prieteniei, întrajutorării, generozității și optimismului).

În data de 29 ianuarie a.c., la sediul Direcției de Sport Vrancea – Compartimentul de tineret, a fost lansat  proiectul ”Ambasadorii toleranței”  inițiat de Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din municipiul Focșani în colaborare cu Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, la care au participat reprezentanți ai Avocatului Poporului – Domeniul Apărarea, Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului Galați precum și ai Serviciului de Probațiune Vrancea.

Activitatea interactivă realizată de polițiștii de la siguranța școlară alături de elevii claselor a IX-a și a X-a de la  Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, avocați și cadrele didactice a avut ca scop promovarea modelelor de prevenire a violenței în școli și îmbunătățirea climatului educațional.

Ieri, 30 ianuarie, polițiștii au discutat cu elevii  și cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna” din municipiul Focșani și au prezentat prin intermediul interpretului (prin limbajul mimico-gestual), riscurile de victimizare și implicațiile în activități infracționale, în scopul creșterii nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a acestora cu privire la fenomenul violenței în școală.

Polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității s-au aflat în mijlocul elevilor din trei clase de gimanziu și liceu din municipiul Focșani cu care au discutat pe tema prevenirii bullying-ului, a violenței verbale și fizice.

În mediul rural, prin exemple de situaţii concrete, polițiștii de ordine publică de la posturile de poliție au dorit să convingă tinerii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa, iar o reacție non-violentă de rezolvare a confliectelor este foarte importantă. Discuţiile interactive au fost menite să îi determine pe elevi să conştientizeze că relațiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie și toleranță, în care puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenței trebuie să primeze.

Întrucât tiparele de a reacționa în situații dificile se formează în copilărie/ în familie, pentru a reduce numărul cazurilor de violență asupra copiilor, reamintim câteva sfaturi pentru adulți, astfel încât să îi sprijinim pe cei mici în gestionarea unor conflicte:

  • fiți mereu împotriva agresiunii și mențineți poziția în acest sens;
  • încurajați limbajul și comunicarea ca fiind cea mai bună metodă de rezolvare a conflictelor;
  • stabiliți standarde și limite, impuneți anumite reguli și coduri comportamentale încă de când e foarte mic;
  • fiți un model pentru el.

Recomandări adresate elevilor:

  • Evitați disputele verbale și implicarea în conflicte de orice fel ;
  • Un limbaj controlat, fără jigniri, poate întotdeauna să aplaneze un conflict.
  • Sprijiniți-vă colegii: fii un bun coleg și sprijină-i pe ceilalți în momente dificile. Gesturile mici de bunătate și încurajare pot face o diferență semnificativă în viața cuiva.
  • Implicați-vă în programe educaționale: participați la programele educaționale organizate în școală pentru a învăța mai multe despre nonviolență, rezolvarea pașnică a conflictelor și construirea relațiilor sănătoase.

Activitățile  pentru consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar vor fi continuate în sistem integrat poliție – cadre didactice.

Măsurile în acest sens sunt realizate în cadrul Planului Teritorial Cadru pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora.

Pentru ai învăța pe copii să spună nu violenței, mai întâi trebuie să le fim noi model.

Purtăm toți responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței, iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el!

Doar împreună putem contribui la un mediu școlar optim pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri!

Alte activități:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente