Activități preventive desfășurate de polițiștii ialomițeni în școli la 30 ianuarie a.c.

Filtrează după județ

Desfășurată în: Ialomița

La data de 30 ianuarie a.c., cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Şcoală, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Liceului Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza”, Școlii Gimnaziale Nr. 3 și Liceului de Arte ”Ionel Perlea” din municipiul Slobozia.

În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea violenței și a fenomenului de bullying în unitățile de învățământ.

Activitatea s-a desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii.

Totodată, au fost prezentate aspecte privind riscurile asociate consumului de substanțe care creează dependență, în special a celor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Astfel, elevii au fost informați cu privire la dimensiunea, formele de manifestare și consecințele consumului de droguri, modalitățile de îmbunătățire a capacității de identificare timpurie a victimelor/potențialelor victime ale traficului și consumului de droguri, infracțiunile asociate consumului sau traficului de droguri și limitele răspunderii penale, promovarea unor modele pozitive de conduită școlară și extrașcolară, ca unică alternativă pentru reducerea victimizării în cazul traficului și consumului de droguri.

Un aspect important l-a reprezentat şi informarea elevilor cu privire la răspunderea penală și contravențională, precum și consecințele actelor de violență fizică sau psihologică-bullying în unitățile de învățământ.

Activitățile desfășurate de către polițiști au avul loc în cadrul Campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!” iniţiată de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară, scopul principal fiind conştientizarea elevilor cu privire la importanța siguranței în mediul şcolar, înțelegerea noțiunilor de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice şi asupra climatului educațional.

Astfel, la nivelul județului Ialomița, polițiștii din cadrul Biroul Siguranță Școlară vor desfășura activități informativ-preventive, până la finalul anului şcolar 2023-2024, în cadrul mai multor unități de învățământ.

La activitate au participat 250 de elevi ai claselor gimnaziale și liceale, precum și 15 cadre didactice.

Concursul național de creație cu tema ,,Siguranța Şcolară”

La nivelul fiecărei unități de învățământ participante din județul Ialomița, se va desfășura un concurs de creație cu tema „Siguranța Școlară”, care va consta în elaborarea unui material de informare și prevenție cu un logo privind siguranța școlară și un slogan sugestiv temei. Concursul se va adresa elevilor participanți din clasele VI – VIII, materialele realizate fiind rezultatul întregului colectiv de școlari, coordonați în acest scop de profesori.

Alte activități:

Activitate prevenitivă la Școala Gimnazială Nr. 3 din Slobozia

O activitate de amploare a dat startul azi activităților educative ” altfel” cu sprijinul Inspectoratului de Politie al Județului Ialomița. Astfel elevii școlii au participat la ateliere de lucru sau de informare, explorând atat tainele criminalisticii, ale circulației rutiere sau ale comunicațiilor cat si lucrul cu câini antrenați sau au discutat despre siguranța in scoala.

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente