Pentru a atrage atenția asupra faptului că INTERNETUL este o lume a culorilor și a umbrelor, a vizibilului și invizibilului, sigur, dar și periculos, pentru a face din Internet un loc mai sigur și mai bun pentru copii și tineri, ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET este sărbătorită în fiecare an.
Anul acesta, data de 11 februarie – Ziua Siguranței pe Internet, când toți suntem uniți sub egida ,,ÎMPREUNĂ PENTRU UN INTERNET MAI BUN”, ne încurajează să ne conjugăm eforturile și să ne aducem aportul la un Internet mai bun.
În acest context, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de informare, sensibilizare și conștientizare, evenimente destinate creșterii gradului de conștientizare al vulnerabilităților din mediul online, pe fondul dezvoltării semnificative a activităților pe internet. Gazdele acestor evenimente au fost elevii Școlii Gimnaziale ,,Bălcescu Petofi” Satu Mare, Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Satu Mare, Școlii Gimnaziale Livada, Școlii Gimnaziale Lucăceni, precum și preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit ,,Draga Mea”, Grădiniței cu Program Prelungit ,,14 MAI”, Grădiniței cu Program Prelungit nr. 33, Grădiniței cu Program Prelungit nr. 11 din municipiul Satu Mare, dar și preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și nr. 3 Carei.
S-au adus în prim plan oportunitățile, cât și riscurile asociate internetului, pornind de la premisa că tehnologiile digitale pot reprezenta un mediu de lucru excelent, ce permite găsirea unor informații, socializarea, învățarea, dar și joaca, o modalitate de a rămâne conectați cu familia și prietenii, accesarea diverselor servicii de la domiciliu. În același timp, au apărut și avertismente referitoare la faptul că multe instrumente și servicii online nu sunt concepute întotdeauna având în vedere interesul superior al copiilor și tinerilor.
Copiii și adolescenții sunt printre cei mai mari consumatori de internet, chat online, messenger. Însă în afara informațiilor interesante și a multitudinii de jocuri, internetul este plin și de informații inadecvate și de pericole, pentru că ,,nu tot ce vezi sau citești pe Internet este adevărat”. Uneori, copiii și tinerii pot fi expuși intențiilor răuvoitoare ale unor persoane, una dintre cele mai mari primejdii la care se expun când accesează Internetul în lipsa părinților fiind hărțuirea online.
Pentru a naviga în siguranță în mediul online, experții recomandă câteva măsuri esențiale:
- Folosirea parolelor puternice și actualizarea lor periodică;
- Evitarea distribuirii informațiilor personale pe site-uri nesigure;
- Verificarea surselor înainte de a da click pe link-uri necunoscute;
- Activarea setărilor de confidențialitate pe rețelele sociale;
- Raportarea comportamentului abuziv sau a conținutului neadecvat.
Ziua Siguranței pe Internet ne reamintește că un mediu digital sigur este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Prin educație și vigilență, putem contribui la crearea unei lumi online mai prietenoase și mai sigure pentru toți utilizatorii. Fie că suntem elevi, părinți, profesori sau profesioniști în domeniul tehnologiei, fiecare acțiune contează în promovarea unui internet mai sigur și mai responsabil.
Internetul este parte din viața de zi cu zi, fie că socializăm cu prietenii, ascultăm muzică sau urmărim paginile preferate. Totuși este foarte important să FIM RESPONSABILI și ATENȚI!, această zi – ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET – oferindu-ne oportunitatea de a sublinia necesitatea folosirii responsabile a spațiului digital.