De Ziua Internațională a Prieteniei polițiștii le-au oferit informații despre o vacanță fără griji mai multor tineri din cadrul unei tabere de vară.
În data de 30 iulie 2024, de Ziua Internațională a Prieteniei, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au continuat activitățile dedicate vacanței de vară în siguranță.
Astfel, într-o atmosferă calmă și prietenoasă, 46 de copii și 11 cadre didactice din cadrul unei tabere de vară, organizată la Toplița, au fost informați despre cum pot avea o vacanță fără griji dacă țin cont de recomandările polițiștilor.
Pe lângă indicațiile legate de atenția privind alegerea grupurilor de prieteni și a locurilor frecventate, a modalităților prin care se pot feri de persoanele rău intenționate atât din viața reală cât și din mediul on-line, tinerilor le-au fost oferite sfaturi despre cum se pot feri de consumul de substanțe interzise.
Polițiștii s-au folosit de exemple întâlnite în activitatea profesională și le-au explicat celor prezenți cum o alegere greșită îi pot duce la pierderi irecuperabile, de la sănătate, familie, prieteni și până la propria libertate, fiindu-le recomandat să aleagă petrecerea timpului în moduri recreative și plăcute.
Începând cu data de 1 iulie și până la data de 31 august, la nivel județean se desfășoară campania numită ,,Împreună pentru o vacanță în siguranță.”
Proiectul demarat are drept scop principal informarea copiilor, a părinților sau reprezentanților legali, dar și a cadrelor didactice cu privire la anumite riscuri la care pot fi expuși copiii pe perioada zilelor de vacanță.
Prin intermediul președinților asociațiilor de părinți sau ai comitetelor de părinți ale școlilor din județ au fost transmise pliante informative la peste 500 de părinți.
Prin intermediul acestor materiale, polițiștii doresc să aducă la cunoștința adulților evenimentele negative în care pot fi implicații copiii lor pe perioada vacanței de vară și conștientizarea importanței grupului de prieteni în determinarea implicării în astfel de situații.
Recomandări pentru părinți:
- Nu lăsați fără supraveghere un copil mai mic de 12 ani;
- Asigurați-vă că aceștia vă cunosc numele complet și numerele de telefon;
- Să știți în permanență unde se află copilul dumneavoastră;
- Să-i cunoașteți grupul de prieteni cu care își petrece timpul și discutați cu părinții acestora;
- Nu permiteți copilului să rămână afară noaptea până târziu;
- Verificați de câți bani de buzunar dispune și pe ce îi cheltuiește;
- Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor;
- Fiți atenți la modificările comportamentale și manifestați deschidere în ascultarea colectivă și înțelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră pentru identificarea împreună cu acesta a celor mai bune modalități de soluționare.
Totodată, discuțiile cu copiii trebuie să cuprindă întotdeauna și sfaturi pentru a evita situațiile vulnerabile.
Explicați-le pe înțelesul lor:
să nu răspundă cu violență la violență, să evite locurile și mediile unde se consumă tutun, alcool sau substanțe psihoactive, să nu primească daruri de la persoane necunoscute, să nu furnizeze informații despre programul dumneavoastră, reședința sau alte date personale, să respecte regulile de circulație când se deplasează pe drumurile publice, să nu accepte sub nicio formă să urce în autoturismul unor persoane necunoscute, să evite locurile lăturalnice să/sau neiluminate și să fie atenți la ,,lumea virtuală”, să nu ofere fotografii sau informații personale celor pe care nu-i cunosc în realitate.