Polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia, continuă să desfășoare activități dedicate creșterii siguranței minorilor, pe perioada vacanței de vară.
Campania ,,Alege responsabil!”, inițiată de Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, se desfășoară pe parcursul vacanței de vară și are drept deziderat creșterea nivelului de informare cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați elevii. Vacanța de vară nu reprezintă doar o pauză de la rutina școlară, ci și un timp de aventură și explorare alături de prieteni, ceea ce, uneori, poate să ducă la evenimente negative.
Astfel, în perioada 15 iulie – 20 iulie 2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat activități informativ – preventive la care au luat parte peste 300 de copii, care participă la activitățile organizate în taberele de agrement din Ighiu și Tăuți. Totodată, la aceste activități au participat și tinerii care își fructifică vacanța de vară în cadrul Centrului de agrement Roica – Direcția Județeană de Sport, din localitatea Galda de Jos.
Tema discuțiilor a fost cea legată de riscurile reprezentate de consumul de droguri și de anturajele periculoase care pot influența, în mod negativ, destinul unui tânăr.
Polițiștii derulează aceste activități educativ-preventive în scopul menținerii unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul implicat în organizarea unor activități specifice (tabere, ateliere de vară, excursii, concursuri etc) și, implicit, pentru societate.
Elevii trebuie să conștientizeze vulnerabilitățile cotidiene ce pot conduce la dezvoltarea unor comportamente deficitare, contrare normelor de conviețuire socială și, nu în ultimul rând, de natură să pună în pericol siguranța și viața proprie, dar și a celor din jur.
Discuțiile purtate cu cei tineri au reliefat, pe de o parte, consecințele consumului de droguri – probleme de comportament şi declin în performanţa şcolară, fragilitate psihică, răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, confuzie, irascibilitate, depresie severă, anxietate generalizată sau tulburări psihotice. Pe de altă parte, polițiștii au evidențiat și consecințele, în planul răspunderii juridice, care pot decurge din nerespectarea legislației în vigoare.
Minorilor li s-a recomandat să manifeste un comportament adecvat, astfel încât vacanța mare să le aducă doar amintiri frumoase. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară vor continua activitățile preventive pe tot parcursul vacanței de vară, astfel încât tinerii să fie informați cu privire la adoptarea unei conduite sigure.