Activități preventive derulate de polițiști în județul Vâlcea

Filtrează după județ

Desfășurată în: Vâlcea

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Biroul Siguranța Școlară, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția municipiului Râmnicu Vâlcea și Serviciul Ordine Publică desfășoară în perioada 10 – 16 ianuarie a.c., activități preventiv – informative la Liceul Sanitar Antim Ivireanu din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În parteneriat cu Liceul Sanitar Antim Ivireanu, polițiștii au fost prezenți la orele de curs, interacționând în mod direct cu elevii și cadrele didactice.

Astfel, în zilele de 10 și 11 ianuarie a.c., polițiștii au desfășurat 16 activități, purtând discuții libere cu 400 de copii și cadre didactice, temele principale abordate fiind prevenirea consumului de alcool, tutun și substanțe psihoactive în unităților de învățământ.

Scopul activităților este de a-i conștientiza pe elevi cu privire la principalele cauze care stau la baza consumului de droguri, promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber, dezvoltarea personală a elevilor, precum și formarea unor abilităţi necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de substanțe psihoactive.

De asemenea, copiii au fost încurajați să adopte un comportament pro-social, să manifeste o atitudine tolerantă și să respecte normele prevăzute în regulamentul școlar.

Le-au fost făcute recomandări antiinfracționale și antivictimale și li s-au prelucrat prevederile Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, fiindu-le transmis faptul că fumatul este interzis complet în unitățile de învățământ, amenda pentru o astfel de faptă fiind cuprinsă între 100 și 500 lei.

De asemenea, au fost informați și cu privire la prevederile Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor, în vederea preîntâmpinării implicării acestora în astfel de fapte și conștientizării tipurilor de comportamente acceptate în mediul școlar, elevilor fiindu-le reamintit faptul că, începând cu vârsta de 14 ani pot să răspundă penal.

Cum poţi preveni capcana consumului de droguri?

Conştientizează pericolul real al drogurilor!

Informează-te cu privire la tipurile de droguri şi efectele acestora!

Evită zonele în care ştii că există consum sau trafic de droguri!

Gândeşte-te la problemele morale şi legale pe care le implică obţinerea câştigului din traficul de droguri!

Selectează-ţi cu atenţie anturajul!

Învaţă să comunici; învaţă să-ţi exprimi gândurile şi sentimentele!

Exprimă-te simplu! Spune pur şi simplu: „NU, mulţumesc”!

Discută deschis cu părinţii tăi  indiferent de problemele pe care le abordezi!

Nu ignora importanţa educaţiei, nu lipsi de la şcoală!

Dacă anumite situaţii sunt prea dificile, învaţă să ceri ajutor!

Învaţă că drogul nu rezolvă problemele, ci dimpotrivă, le amplifică!

Foloseşte tehnica rezistenţei pasive: acceptă cu calm orice critică despre faptul că nu te droghezi şi refuză în continuare drogurile!

Fii pregătit pentru diferitele forme de presiune ale anturajului!

Încrederea nemărginită în propriul discernământ te poate păcăli uşor, aşa cum te pot păcăli prietenii, dealerii, Internetul!

Cunoaşte-te mai bine şi dezvoltă-ţi o mai bună capacitate de autocontrol. Învaţă să faci o alegere!Info trafic

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferite forme de manifestare a criminalității, este în continuare o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, care va continua activitățile specifice de informare în unitățile de învățământ preuniversitar.

Alte activități:

Alături de elevii din județul Vâlcea, pentru reducerea violenței și prevenirea consumului de droguri

          La data de 1 aprilie a.c, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Biroul Siguranţa Şcolară, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Poliția municipiului Râmnicu Vâlcea – Compartimentul de Proximitate şi Serviciul de Ordine Publică au organizat şi desfăşurat activităţi preventive în cadrul Liceului Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu din municipiul Râmnicu Vâlcea, pe linia prevenirii violenței în școli și consumului de droguri.

Citește tot »

Comunicat presă IPJ Vâlcea

În perioada 18 – 22 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, împreună cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cu cei de la Serviciul Rutier au desfăşurat activităţi de educaţie rutieră la 10 unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, la care au participat aproximativ 500 de elevi şi cadre didactice.

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente