Activități pentru creșterea gradului de siguranță în școli, în anul școlar 2024-2025 în județul Argeș

Desfășurată în: Argeș

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș cu atribuții în domeniul siguranței școlare, este orientată către îndeplinirea obiectivelor principale privind creșterea siguranței în școli, ce reprezintă unul dintre obiectivele prevăzute de Strategia Națională de Apărare a Țării, precum și un obiectiv strategic al Guvernului României.

Consolidarea unui climat de siguranță în mediul școlar, bazat pe protejarea și informarea corectă a copiilor, este benefică atât pentru a contribui la educarea tinerelor generații, cât și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale populației, ca școala să reprezinte un mediu, prin excelență, dedicat studiului și educației, protejat de violență sau alte forme de criminalitate.

Crearea unui mediu școlar sigur îmbunătățește calitatea relațiilor și a comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional, contribuind, în mod esențial, la calitatea acestuia.

Gradul de siguranță nu se rezumă la incidența unor fapte comise cu violență, ci vizează impactul mai multor factori, cu determinări psihologice, sociale, culturale și economice.

Nu privim Școala ca o entitate izolată, ci ca parte integrantă a comunității, asociată dinamicii sociale, iar problemele cu care se confruntă, ca instituție și ca mediu de formare a tinerilor, are efecte în întreaga societate.

Activități premergătoare începerii anului școlar 2024-2025:

În luna august 2024, polițiștii argeșeni au efectuat activități de verificare, atât în incinta unităților de învățământ preuniversitar, cât și în zona adiacentă acestora.

Verificările desfășurate, ce intră în atribuțiile structurilor de poliție sunt pe linia verificării modului de asigurare a protecției fizice în unitățile de învățământ, respectiv pe linie de siguranță rutieră.

În urma verificărilor, a rezultat faptul că 420 de unități de învățământ dispun de sisteme de securitate, iar acolo unde au fost constatate deficiențe au fost stabilite termene de remediere.

Verificările pe linie de siguranță rutieră au vizat verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră, în zona staţiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii şi a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităţilor de învăţământ.

Principalele deficiențe, semnalate autorităților competente pentru remediere, au constat în: lipsa indicatoarelor de avertizare ,,presemnalizare trecere pentru pietoni”, de ,,limitare a vitezei de deplasare a vehiculelor cu o viteză de 30 km/h”, refacere a marcajului rutier transversal destinat traversării pietonilor și amplasarea/refacerea amenajărilor de protecție ale pietonilor din dreptul porților de acces în unitatea de învățământ. În aceste cazuri, au fost informați administratorii drumurilor publice în vederea remedierii deficiențelor constatate, până la începerea anului școlar.

De asemenea, au fost organizate acţiuni de verificare a modului de efectuare a transportului elevilor, prin verificarea valabilității documentelor de efectuare a activității de transport în cont propriu, a documentelor pentru autovehiculele destinare transportului școlar și ale conducătorilor auto. Până la acest moment, au fost verificate 125 de autovehicule de transport școlar și au fost instruiți 112 conducători auto.

Măsuri referitoare la festivitatea de începere a anului școlar:

Pentru debutul anului școlar, au fost mobilizați aproximativ 450 de polițiști, de ordine publică, rutieră, proximitate, siguranță școlară și prevenire. Aceștia vor  acționa pentru fluidizarea traficului rutier în zonele adiacente unităților de învățământ, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică și vor asigura o prezență activă, în cadrul festivităților de deschidere a anului școlar.

Activități ce vor fi desfășurate pe parcursul anului școlar 2024-2025:

Pentru anul școlar 2024-2025, sunt stabilite direcții de acțiune, rezultate în urma analizelor efectuate pe parcursul anului școlar anterior, dar și ținând cont de solicitările pe care unitățile de învățământ le vor adresa instituției noastre.

Activitățile preventive vor avea ca temă principală de dezbatere violența, având în vedere că aceasta are ponderea cea mai mare a faptelor sesizate, în anul școlar anterior, în unitățile de învățământ. Acestea au fost săvârșite, preponderent în școlile gimnaziale din mediul urban (aproximativ 70%).

De asemenea, în funcție de nivelul de studiu și de capacitatea de înțelegere a elevilor, se vor aborda teme privind prevenirea consumului și traficului de substanțe psihoactive și prevenirea consumului de alcool și tutun în rândul minorilor.

Totodată, acțiunile curente ale polițiștilor vizează și verificarea agenților economici din zona adiacentă unităților de învățământ și instruirea acestora cu privire la respectarea prevederilor Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială și Legii 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

La nivelul județului Argeș este în curs de elaborare Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, sub coordonarea instituției Prefectului Județului Argeș, document programatic ce subsumează activitățile pentru îndeplinirea obiectivului de consolidare a climatului de siguranță în mediul școlar.

Efectul unei colaborări eficiente între autorităţile locale este cunoaşterea timpurie a situaţiilor vulnerabile din mediul școlar.

Documentul stabilește mecanisme de cooperare interinstituțională, cu direcții de acțiune, rezultate prin colaborare și adaptate specificului fiecărei unități de învățământ, în funcție de tipul de intervenție.

Direcțiile de acțiune au abordare atât din perspectiva preventivă, cât și din perspectiva de combatere a faptelor antisociale ce intră în competența poliției.

 În anul școlar 2024-2025, va fi continuată campania RECONECTEAZĂ-TE CU COPILUL TĂU!, având ca principale activități organizarea unor lectorate cu părinții, în orașe din județul Argeș, care vor beneficia de informații din sfera de competență ale instituțiilor partenere, respectiv, consilieri școlari, polițiști, specialiști antidrog și împotriva traficului de persoane, specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Argeș.

În cadrul Campaniei ,,Law iS COOL!”, vor fi desfășurate în continuare activități informativ-preventive în care vor fi prezentate teme privind legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor, prevenirea faptelor comise cu violență și prevenirea fenomenului de bullying/ cyberbullying, aspecte privind prevenirea consumului și traficului de droguri, criminalitate informatică, trafic de persoane;

Campania națională ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, lansată la debutul anului școlar în curs, de către Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu reprezentanți ai societății civile, este destinată conștientizării minorilor asupra faptului că pasivitatea în fața agresiunilor și infracțiunilor înseamnă încurajarea acestui fenomen.

Facem mențiunea că toate activitățile desfășurate în mediul școlar au loc în baza parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș, D.G.A.S.P.C. Argeș, cu Agenția Națională Antidrog, cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

De asemenea, mizăm și pe colaborarea cu mass – media, în vederea promovării de exemple de bune practici către toți cei implicați în mediul școlar, astfel încât beneficiarii informațiilor transmise să îndeplinească scopul pentru care depunem acest efort, prin folosirea acestora pentru a evita producerea de evenimente în mediul școlar.

Bilanțul activităților desfășurate de polițiști în anul școlar anterior, 2023-2024:

În anul școlar 2023-2024 au fost desfășurate, de către polițiști, 1.812 activități informativ-preventive în timpul orelor de curs, care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying / cyberbullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.

Activitățile desfășurate au avut drept beneficiari aproximativ 25.000 de cadre didactice, elevi și părinți.

Pentru anul școlar 2024-2025, documentul programatic care cuprinde toate măsurile adoptate pentru menținerea și creșterea climatului  de siguranță din mediul școlar a fost adoptat prin Hotărârea de Guvern nr.1065/28.08.2024, respectiv Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, document programatic adaptat la nivelul Județului Argeș cu o valabilitate de 3 ani, ce conține măsuri concrete, atât în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, cât și a celorlalți parteneri instituționali.

Activități din perioada vacanței școlare:

În perioada vacanței dintre anii școlari, polițiștii au acționat în cadrul Planului de măsuri CARAVANA VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ! La activitățile desfășurate în vacanța școlară au participat aproximativ 5.500 de elevi, părinți și cadre didactice din tot județul Argeș, zilnic polițiștii desfășurând activități preventive.

Astfel, Biroul Siguranța Școlară, împreună cu polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, în parteneriat cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Argeș, cu aportul reprezentanților I.S.U. Argeș, I.J.J. Argeș, D.G.A.S.P.C. Argeș și D.S.P. Argeș, s-au deplasat la 9 unități de învățământ din mediul rural, unde au fost invitați și elevi din unități de învățământ ale unor localități limitrofe.

De asemenea, polițiștii argeșeni au desfășurat permanent activități într-un centru comercial, ca zonă cu aflux ridicat de persoane, aleasă de cetățeni pentru petrecerea timpului liber, astfel încât să fie disponibili pentru discuții cu copiii și aparținătorii acestora.

Campanii derulate de polițiști pe parcursul anului școlar anterior, 2023-2024:

La nivelul Biroului Siguranța Școlară, s-a derulat campania „ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ”, ce vizează creșterea gradului de informare în rândul minorilor care obțin primul act de identitate, după împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru atingerea obiectivelor campaniei, a fost realizat un flyer ce conține noțiuni de bază privind răspunderea contravențională și penală a minorului, precum și descrierea unor fapte antisociale cu incidență în mediul școlar.

Proiectul „Ia atitudine, spune Stop violenței!”, în parteneriat cu Centrul de Resurse și Asistență Educațională Argeș și Casa Corpului Didactic  Argeș, ce a avut drept scop reducerea violenței fizice și psihologice – bullying.

Pe parcursul anului școlar 2023-2024, au fost desfășurate ședințe în parteneriat cu I.S.J. Argeș, C.J.R.A.E. Argeș, D.G.A.S.P.C. Argeș, ce au avut ca scop instruirea directorilor din  învățământul preuniversitar cu privire prevederile Ordinului M.E. 6235/2023 Managementul situațiilor de violență din mediul școlar.

Campania ,,Law iS COOL!” s-a desfășurat prin activități informativ-preventive, pentru informare privind legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor, prevenirea faptelor comise cu violență și prevenirea fenomenului de bullying/cyberbullying, aspecte privind prevenirea consumului și traficului de droguri, precum și faptele ce constituie contravenții în incinta și în zona adiacenta unităților de învățământ.

În cadrul campaniei a fost elaborat un material suport, cu exemplificarea unor situații întâlnite în cazuistica evenimentelor ce au relevanță pentru modul de aplicare a prevederilor legale, în vederea utilizării în procesul educațional.

Campania națională pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, a constat în întâlniri cu profesorii, părinții și elevii, referitor la noțiuni legislative.

Activitățile desfășurate în cadrul Proiectului „Drogurile schimbă tot!”, în parteneriat cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – C.P.E.C.A. Argeș, pentru conștientizarea efectelor consumului de substanțe din categoria drogurilor, precum și aducerea la cunoștință a posibilităților de consiliere, gratuită și confidențială, din partea specialiștilor Agenției Naționale Antidrog.

Campania locală adresată beneficiarilor terțiari ai educației, respectiv părinților si reprezentanților legali ai minorilor – RECONECTEAZĂ-TE CU COPILUL TĂU! În premieră la nivel național, campania a fost elaborată de către polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș, Liceul de Arte Dinu Lipatti Pitești, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți-Argeș, A.N.I.T.P. Argeș, CPECA Argeș.

Campania își propune creșterea gradului de informare și conștientizare a părinților în ceea ce privește consecințele utilizării neresponsabile a tehnologiei de către copii la vârste fragede și scăderea riscului victimal al minorilor în societate și în mediul online.

Activitățile constau atât în  informarea părinților cu privire la nevoile psihologice ale copiilor pentru achiziționarea deprinderilor cognitive, emoționale și sociale în funcție de etapele dezvoltării acestora, cât și prezentarea consecințelor negative pe termen mediu și lung a utilizării timpurii a tehnologiei, inclusiv creșterea gradului de victimizare și angajare în activități antisociale prin expunerea precoce la violență și sexualitate.

Alte activități:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente