La data de 5 martie a.c., în cadrul proiectului „Știu că pot spune NU” și a programului de prevenire a faptelor antisociale „Prioritate la siguranță în școli – Educația învinge!”, polițiștii Biroului Siguranța Școlară Iași, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, au desfășurat 12 activități informativ-preventive, la Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”, din municipiul Iași.
În cadrul întâlnirilor, au fost prezentate informații cu privire la abuzul sexual, formele acestui tip de violență, precum și faptele de natură penală care se încadrează în acest segement al infracționalității.
De asemenea, au fost prezentate principalele fapte antisociale săvârșite în incinta unităților de învățământ și în zonele adiacente, normele specifice care reglementează răspunderea penală sau contravențională a minorilor, principalele măsuri ce trebuie luate pentru evitarea victimizării, precum și consecințele consumului de alcool, droguri și alte subsanțe cu efect psihoactiv.
La aceste activități au participat 340 de elevi şi 12 cadre didactice.
Totodată, la data de 5 martie a.c., în cadrul proiectului „Alegeri înțelepte”, polițiștii Biroului Siguranța Școlară Iași au desfășurat 4 activități de informare, la Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu”, din municipiul Iași.
În cadrul activităţilor, elevii au fost informaţi cu privire la efectele şi consecinţele consumului de substanţe psihoactive, în scopul conştientizării pericolelor la care pot fi expuşi.
Activitățile derulate de către poliţişti au urmărit amplificarea climatului educaţional pozitiv prin transmiterea unor recomandări punctuale elevilor prezenţi şi prin încurajarea acestora în a adopta un comportament sănătos şi prosocial.
Informaţiile transmise au cuprins un mesaj unitar, axat pe nevoile specifice colectivului de elevi, fiind folosit un limbaj adecvat vârstei, mecanismelor cognitive şi caracteristicilor psiho-individuale ale acestora.
Totodată, polițiștii au relaţionat cu reprezentanții unității școlare în scopul stabilirii măsurilor comune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice în unitatea de învăţământ, precum şi în proximitatea acesteia.
La activitate au participat 85 de elevi și 4 cadre didactice.