În perioada 14 – 17 mai 2024, în contextul proiectului „Săptămâna Școala în Siguranță”, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Siguranță Școlară au desfășurat activități la nivelul unităților de învăţământ preuniversitar, din Capitală, în vederea prevenirii și combaterii violenței, a consumului de droguri în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, prevenirii faptelor antisociale în rândul elevilor, precum si pentru creșterea gradului de siguranță civică în instituția de învățământ.
În cadrul acestui proiect, pus în practică de către Serviciul Siguranța Şcolară din cadrul Poliției Capitalei, obiectivul principal al activităților a fost conștientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini pozitive în prevenirea violenței în mediul școlar și asigurarea unui climat educațional corespunzător.
În acest context, au fost abordate multiple subiecte de interes, purtându-se discuții interactive atât cu elevii, cât și cu personalul didactic.
Printre temele abordate s-au numărat: fenomenul de bullying, violența sub toate formele sale, reacție, consecințe, paralelă între contravenții și infracțiuni, cu explicarea principalelor fapte cu care elevii s-ar putea confrunta, conștientizarea acțiunilor și consecințele acestora.
De asemenea, au fost aduse la cunoștința elevilor prevederile Lg 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, făcându-se referire, în specia, la prevederile art. 3, privind interdicția consumului produselor din tutun în unitățile de învățământ.
Au fost purtate discuții privind consumul de alcool, substanțe psihoactive sau alte substanțe interzise ori cu regim special, atrăgându-se atenția asupra consecințelor, respectiv informarea unității școlare, a părinților sau instituțiilor abilitate, în vederea luării măsurilor disciplinare ori legale ce se impun.
Prin aceste activități, rezultatul urmărit este acela de prevenire a comportamentelor de risc la vârsta adolescenței, care ar putea afecta siguranța elevilor, prin furnizarea informațiilor care să permită creșterea nivelului de educare și conștientizare a acestora, în vederea prevenirii săvârșirii unor fapte ilegale, precum și abordării unui comportament adecvat la școală și în societate.
Polițiștii au avut în atenție infracțiunile de criminalitate informatică și cele la viața sexuală și nerespectarea vieții private, acestea fiind subiecte de o importanță majoră pentru siguranța școlară.
Totodată, s-au purtat discuții interactive cu elevii care au avut multiple curiozități și au adresat întrebări, pe această cale clarificându-se fiecare aspect în parte. Activitățile vor continua și în perioada următoare, în cadrul acestui eveniment național de tradiţie inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române.