Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Victimele traficului pot fi exploatate în diverse scopuri, inclusiv munca forțată, exploatarea sexuală, cerșetorie și traficul de organe, astfel că eforturile depuse de polițiști pentru conștientizarea și educarea populației sunt esențiale în prevenirea și combaterea acestui fenomen.
În această direcție, luni, 10 martie a.c. polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și ai Poliției Tășnad, împreună cu reprezentanta Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Oradea au desfășurat activități informativ – preventive de reducere a vulnerabilităţii la traficul de persoane, în rândul elevilor de la Școala Gimnazială Tășnad, prin informarea acestora cu privire la implicaţiile acestui fenomen infracţional.
Conform statisticilor la nivel național, cele mai des întâlnite forme de manifestare rămân traficul de persoane în scopul exploatării sexuale și prin muncă forțată, înregistrându-se victime atât din rândul minorilor, cât și al adulților. Principalele sectoare de activitate ale exploatării victimelor prin muncă au fost domeniul construcțiilor, domeniul agriculturii și cel al creșterii animalelor. Căzute pradă în faţa traficanţilor prin intermediul recrutorilor, victimele se trezesc în imposibilitatea de a mai decide pentru viaţa lor.
În cadrul activităților, polițiștii și reprezentanta ANITP au discutat cu elevii și despre pericolul pornografiei infantile în mediul online, măsurile de prevenire a victimizării pe internet, precum și despre instituțiile la care pot apela în cazul în care ei sau alte persoane cunoscute s-ar confrunta cu astfel de probleme. Vizionarea unor materiale video de impact, dar și prezentarea unor studii de caz, au vizat atât transmiterea unor mesaje informative, cât și adoptarea din partea elevilor a unei conduite preventive.
Pentru a reduce numărul potențialelor victime ale traficului de persoane, astfel de activități de informare și sensibilizare se vor desfășura și în cadrul altor unități școlare din județ, deoarece doar informând un număr cât mai mare de persoane, vom putea preveni și stopa acest fenomen!
Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit: 0800 800 678.
De asemenea, pentru orice situație de urgență poate fi apelat numărul unic 112.