Sari la conținut

Activități informativ-educative în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Covasna

Desfășurată în: Covasna

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au desfășurat mai multe activități educative în unitățile de învățământ preuniversitar din județ. La data de 19 februarie, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat activități educative la Școala Gimnazială „Godri Ferenc” și Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din municipiul Sfântu Gheorghe.

La aceste sesiuni au participat aproximativ 200 de elevi și cadre didactice, scopul principal fiind informarea și educarea acestora cu privire la prevenirea comportamentelor violente, riscurile consumului de droguri și măsurile pentru evitarea accidentelor rutiere.

Temele principale abordate:

  • Prevenirea violenței în mediul școlar – promovarea coeziunii în grup, dezvoltarea abilităților de comunicare și gestionarea conflictelor pentru un climat educațional echilibrat.
  • Pericolele consumului de droguri – conștientizarea riscurilor, întărirea deciziei de a spune „nu” și dezvoltarea rezilienței în fața presiunii grupului.
  • Răspunderea penală a minorilor – informarea despre consecințele juridice ale comportamentelor necorespunzătoare.
  • Prevenirea criminalității informatice – siguranța online și protejarea datelor personale.
  • Sesiunile interactive au contribuit la consolidarea informațiilor și dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul elevilor. Astfel de activități vor continua în parteneriat cu unitățile școlare din județ.

 

La aceeaşi dată, la Școala Gimnazială „Godri Ferenc”, polițiștii de la Serviciul Rutier și Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au desfășurat o sesiune dedicată siguranței rutiere, la care au participat 73 de elevi din clasele V-VIII și 4 cadre didactice.

Subiectele abordate au inclus:

  • Reguli esențiale pentru deplasarea în siguranță cu trotineta, bicicleta și rolele;
  • Modul corect de traversare a drumului public și comportamentul responsabil al pietonilor;
  • Norme de siguranță pentru pasageri în autoturisme și microbuze școlare, inclusiv importanța purtării centurii de siguranță;
  • Semnalizarea rutieră și comportamentul preventiv în apropierea unității de învățământ și pe drumurile publice.

 

Elevii au avut, de asemenea, ocazia să interacționeze cu un soft educațional adaptat vârstei lor, achiziționat în cadrul proiectului „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Polițiștii din Covasna au continuat activitățile privind siguranța și combaterea dezinformării online la  Colegiul Național „Nagy Mózes” din municipiul Târgu Secuiesc.

Scopul principal a fost conștientizarea pericolelor din mediul online. În acest context, elevii au participat la un studiu național privind siguranța copiilor pe internet, completând un chestionar prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interview). Cei 23 de elevi selectați, parte din eșantionul reprezentativ la nivel național, și-au înregistrat răspunsurile electronic.

Siguranța comunității începe cu o informare corectă! Polițiștii rămân alături de cetățeni, oferindu-le sprijin și recomandări pentru a naviga în siguranță în mediul digital.

Alte activități:

Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente