La data de 11 martie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Serviciul Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității, alături de colegii lor din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră, au desfășurat activități educativ-preventive la mai multe unități școlare din județul Constanța, printre care Școala Gimnazială nr. 23 Constantin Brâncoveanu și Liceul Teoretic Băneasa.
Scopul întâlnirilor a fost să ofere elevilor informații esențiale pentru prevenirea violenței, a bullying-ului și a consumului de substanțe interzise. Polițiștii au discutat despre semnele violenței și despre cum pot fi identificate și gestionate situațiile conflictuale într-un mod civilizat, fără recurgerea la violență.
De asemenea, polițiștii le-au vorbit copiilor despre răspunderea penală a minorilor, fiindu-le explicat, într-un limbaj adaptat vârstei lor, ce presupune acest concept și care sunt riscurile implicate.
Polițiștii rutieri au subliniat importanța respectării regulilor de circulație. Elevii au fost învățați cum să traverseze strada în siguranță și care sunt pericolele la care se pot expune, atunci când încalcă regulile de circulație. Aceste lecții au avut ca scop crearea unui comportament responsabil și conștient în rândul tinerelor generații, pentru a preveni accidentele rutiere.
Prin astfel de acțiuni, polițiștii își propun să ajute tinerii să înțeleagă că siguranța lor și a celor din jur depinde de alegerile pe care le fac. Aceștia au fost sfătuiți să aibă curajul și încrederea de a comunica deschis despre problemele cu care se confruntă.
Activitățile fac parte din cadrul Programului Național de Prevenire a Victimizării Minorilor și al Programului Național „Școala Siguranței TEDI”, inițiative care își propun să protejeze și să susțină educația tinerelor generații.