În perioada 05 – 10 august a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Siguranța Școlară și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de prevenire a faptelor săvârșite cu violență, a consumului de substanțe interzise, a disparițiilor de minori și a prevenirii criminalității informatice.
Polițiștii au discutat cu părinții și copiii întâlniți în zonele de promenadă ale stațiunilor Năvodari, Costinești și municipiului Constanța. Le-au transmis sfaturi și recomandări despre cum se pot bucura de o vacanță în siguranță și cum să prevină situațiile neplăcute, în care, uneori, pot deveni victime ale infracțiunilor.
Astfel, pentru a evita dispariția copilului dumneavoastră, polițiștii vă recomandă:
Acordați o atenție sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomerația și mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia!
Învățați-l că are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă!
Explicați-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre in vorba cu persoane străine si nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în nici un caz nu trebuie să se urce în mașinile necunoscuților sau să îi însoțească pe aceștia, indiferent de pretext!
Nu-l trimiteți singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaște!
Asigurați-vă că știe numele si numărul de telefon al părinților, precum si adresa la care locuiește, iar dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată si să apeleze la un polițist sau la un adult însoțit de un copil.
Totodată, polițiștii recomandă:
- Evitați consumul excesiv de alcool, mai ales în medii pe care nu le cunoașteți! Puteți pierde controlul sau lua decizii riscante.
- Dacă ați consumat alcool, utilizați transportul public în comun, serviciile de taximetrie sau ridesharing!
- Nu vă deplasați singuri, noaptea, prin locuri lăturalnice.
- Atunci când vă îndreptați spre spațiile de cazare, încercați, pe cât posibil, să fiți însoțiți de persoane cunoscute, în care aveți încredere.
- Manifestați prudență în relațiile cu persoane nou cunoscute, deoarece printre persoanele aparent binevoitoare se pot ascunde și persoane rău intenționate!
- Nu acceptați nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puţine informaţii!
- Evitați să purtați la vedere bijuterii, telefoane sau portofelul! O borsetă ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de protejare a bunurilor proprii!