Activitate de combatere a consumului de substanțe psihoactive la Liceul Tehnologic ,, Mihai Eminescu” Dumbrăveni

Filtrează după județ

Desfășurată în: Suceava

Din seria activităților educative și pentru a întări parteneriatul școală-familie-comunitate, în data de 18 decembrie 2023 s-a organizat La Centrul Cultural ,, Acad. Eugen Simion” din Dumbrăveni un amplu demers ce a avut ca scop combaterea consumului de substanțe psihoactive în rândul adolescenților și nu numai.

      În cadrul acestui eveniment au participat în calitate de parteneri activi, reprezentanți ai Biroului de Siguranță Școlară Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție- Compartimentul de analize și prevenire a criminalității, domnul primar al comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, pastorul Bisericii Penticostale ,, Bethel”, elevi, părinți și cadre didactice.

       Activitatea a debutat cu intervenția domnului primar, Ioan Pavăl care a subliniat actualitatea  temei abordate, evidențiind faptul că este o gravă problemă în rândul tinerilor tentați să consume substanțe psihoactive. Din păcate acest fenomen se acutizează în preajma sărbătorilor de iarnă și în vacanțele când elevii intră în diverse anturaje, a mai subliniat acesta.

      Directorul Liceului Tehnologic ,,Mihai Eminescu”, profesor Duceac Adriana a mulțumit elevilor pentru participare, părinților pentru implicare și a menționat că atât cadrele didactice cât și comunitatea vin în sprijinul elevilor cu o serie de activități educative de informare și de conștentizarea pericolului pe care îl reprezintă consumul de substanțe legale și interzise.

     În calitate de părinte și pastor al Bisericii Penticostale ,,Bethel”, domnul Dan Bogdan a întărit rolul familiei în depistarea și ajutarea tinerilor aflați într-o astfel de situație.

      Reprezenții Biroului de Siguranță Școlară Suceava și ai Inspectoratului Județean de Poliție- Compartimentul de analize și prevenire a criminalității, au prezentat și explicat o serie de aspecte ce țin de clasificarea substanțelor psihoactive, identificarea consumatorului de droguri, au explicat termenii toleranță/ dependență și supardoză/sevraj, au atras atenția asupra schimbărilor fiziologice, asupra semnelor si simptomelor intoxicației cu aceste substanțe și în ce constă o infracțiune respectiv contravenție.

      De asemenea au atras atenția asupra unor fapte ce reprezintă infracțiuni și care sunt interzise: deținere de substanțe psihoactive, oferirea acestora altor persoane, îndemnul la consum ilicit, oferirea unor spații pentru consum și conducerea unui autovehicol sub influiența lor. Pe lângă cele menționate au evidențiat că în urma unui eveniment în rândul adolescenților foarte grav legat de  consumul substanțelor psihoactive a apărut Legea Anastasia, prin care șoferii care provoacă accidente mortale conducând băuți sau drogați primesc închisoare cu executare.

     Sub genericul MIT sau REALITATE au fost prezentate aspect ce au evidențiat faptul că dependența de aceste substanțe este mai periculoasă decât consumul de alcool. Pentru ca impactul să fie mai puternic, elevilor li s-a prezentat un film în care protagoniștii au fost consumatori  ce au reușit să conștientizeze și să depășească consumul și dependența de substanțe psihoactive.        Această activitate a fost o adevărată reușită deoarece toți participanții au plecat câștigați în urma acestui demers educativ, fiind mai informați și determinați să ia atitudine în cazul în care se vor confrunta cu aceste probleme de un deosebit impact negativ.

Alte activități:

Amlpă acțiune pentru prevenirea abandonului și absenteismului școlar dar și pentru creșterea gradului de siguranță publică în comuna Șcheia

Având în vedere situația operativă complexă existentă pe raza comunei Șcheia, Poliția Municipiului Suceava a organizat în data de 07.03.2024 o razie cu efective mărite pentru a se asigura un climat optim de siguranță publică pentru cetățeni, protejarea patrimoniului acestora, prevenirea și combaterea abandonului și absenteismului școlar, prevenirea delicvenței juvenile

Citește tot »
Categorii populare
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijare şi exploatare a copilului.

Articole recente