În ziua de 7 martie a.c., ofițeri din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfăşurat activităţi preventive cu elevii Liceului cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” Buzău.
Activităţile s-au desfășurat sub egida campaniei educaționale ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, având ca scop prevenirea comportamentului violent, prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri și a cunoașterii legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii infracțiunilor comise cu violență. Elevii au fost consiliați și le-au fost făcute recomandări cu privire la sporirea atenției atunci când iși fac prieteni, să analizeze singuri riscurile la care se expun, pe baza educației primite și a propriei experiențe, iar atunci când sunt jigniți sau sunt victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, să anunțe profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.
A fost abordată și problematica anturajului, elevilor fiindu-le atrasă atenţia asupra informaţiilor pe care le aduc la cunoştinţă persoanelor cu care interacţionează, printre aceştia putându-se ascunde şi cei certaţi cu legea. În acest sens polițiștii au abordat împreună cu elevii, prin dialog şi exemple, tehnici de gestionare corectă a situațiilor în care elevii sunt victime ale bullyingului dar și reducerea actelor de violență la nivelul școlii.
Desfășurarea acestor activități a urmărit conștientizarea și generarea unei schimbări de atitudine, astfel încât să se prevină comportamentele violente între elevi.
De asemenea, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune Buzău, au desfășurat o activitate de prevenție destinată persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, sub egida programului “În siguranţă la volan, stop accidentelor!”. În cadrul activității au fost oferite informații referitoare la conștientizarea perspectivei victimei, realizarea de exerciții de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere și a creșterii gradului de siguranță rutieră, identificarea factorilor de avertizare și identificarea momentului când comiterea faptei poate fi evitată, precum și efectele utilizării dispozitivelor mobile la volan.