Acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța în mediul școlar în perioada 05 – 09 februarie în județul Neamț

Desfășurată în: Neamț

Săptămâna aceasta, polițiștii nemțeni au fost prezenți în mai multe unități școlare din județ, unde, împreună cu elevii și profesorii, au desfășurat o serie de activități educativ-preventive.

Peste 800 de elevi și preșcolari de la școli gimnaziale, licee și grădinițe din Piatra-Neamț, Bicaz, Târgu-Neamț, Roznov, Păstrăveni și Valea Ursului au participat la activitățile educativ-preventive susținute de polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiști de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Rutier Neamț și Poliția orașului Bicaz.

În cadrul activităților au fost abordate teme precum gestionarea situațiilor de bullying și cyberbullying, prevenirea cazurilor de violență în școală, a consumului de droguri și a portului fără drept de obiecte periculoase în școală.

De asemenea,  polițiștii au discutat cu copiii și tineriii prezenți despre cât de important este să cunoască și să respecte regulile de circulație, precum și să adopte un comportament responsabil și corect în trafic, indiferent de tipul de participant la trafic, pentru a reduce în acest fel cât mai mult riscul de a fi implicați în evenimente rutiere.

Totodată, polițiștii au pus accent în cadrul activităților și pe unele aspecte ce țin de prevenirea utilizării ilegale a obiectelor periculoase, pentru prevenirea victimizării minorilor în urma folosirii unor astfel de obiecte.

La data de 6 februarie a.c., la Biblioteca Judetana G. T. Kirileanu Neamț a avut loc o întâlnire cu tema Fake news şi alte ameninţări cibernetice. Dialogul interactiv a fost moderat de polițiștii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Neamţ.

Aceștia au prezentat elevilor rolul internetului şi al mediului virtual în viaţa fiecăruia, prezenţa dispozitivelor inteligente în activităţile zilnice, tipurile de date vehiculate în reţelele de socializare, veridicitatea datelor, tipurile de ştiri false şi exemple de utilizare a ştirilor false, comportamentul agresiv în mediul online şi riscurile acestui tip de comportamente, precum şi modalităţile de prevenire a victimizării la acest tip de infracţiuni informatice.

 DRAGI COPII ȘI TINERI

  • Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
  • Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
  • Nu intraţi în anturaje dubioase!
  • Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane ce consumă alcool, droguri sau practică jocuri de noroc;
  • Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.

RECOMANDĂRI PENTRU A CIRCULA CORECT ŞI ÎN SIGURANŢĂ PE DRUMURILE PUBLICE

  • Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
  • Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
  • Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
  • În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;
  • Aşteptaţi sosirea autobuzului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.

Alte activități:

Acțiune pentru prevenirea absenteismului școlar în Târgu-Neamț

La data de 2 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară Neamț, alături de polițiști de ordine publică din Neamț și Târgu-Neamț au desfășurat o acțiune, pe linia prevenirii absenteismului în unitățile de învățământ din Târgu-Neamț, precum și pentru verificarea respectării prevederilor legale de către comercianții din zona unităților de învățământ.

Citește tot »
Semnalare eveniment:

Serviciul Unic de urgență - 112

În cazuri grave, care reprezintă o urgență: semnalați telefonic prin Serviciul Național Unic de Apel de Urgenţă 112

Numărul UNIC național pentru copii

destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Articole recente

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au desfășurat în data de

Sari la conținut