Ziua de 30 ianuarie este adusă în atenția elevilor de polițiștii Biroului Siguranța Școlară Neamț prin desfășurarea de activități preventive în unitățile de învățământ.
Școala trebuie să fie un loc sigur, unde fiecare elev să se simtă în siguranță și respectat. Violența sub orice formă, fie că este vorba despre violență fizică sau verbală, nu este niciodată o soluție și nu aduce nimic bun într-o comunitate școlară.
Noi polițiștii, ne dorim să vă simțiți protejați. Vă îndemnăm să vă sprijiniți colegii și să vă tratați unii pe alții cu respect și înțelegere. Fiecare gest de bunătate și respect contează și poate face diferența în viața cuiva.
„Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor cu violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar„, implementată de Biroul Siguranța Școlară Neamț, se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 25 martie 2024, în cadrul a cinci unități de învățământ preuniversitar din municipiul Piatra Neamț, orașul Roznov, orașul Bicaz, comunele Alexandru cel Bun și Făurei.
În cadrul Campaniei polițiștii vor desfășura activități de prevenire a faptelor cu violență și a bullying-ul-ului, grupul țintă fiind elevii claselor VI-VIII, părinți și cadre didactice.
Totodată, elevii vor participa la un concurs pe tema ”Siguranța Școlară” ce presupune realizarea unui material care va cuprinde un logo și un slogan de însoțire pe tema concursului.
Obiectivele concursului sunt următoarele:
- Conștientizarea elevilor asupra importanței siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și asupra climatului educațional.
- Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară.
- Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin domeniul literaturii și prin domeniul graficii.
***
Pentru a promova nonviolența și respectul reciproc, polițiștii vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:
- Comunicați deschis și respectuos: fiecare persoană are dreptul la opinii și sentimente proprii. Încurajați dialogul deschis și respectuos pentru a rezolva orice neînțelegeri sau conflicte.
- Soluționați conflictele cu maturitate: încurajați rezolvarea pașnică a diferendelor și evitați orice formă de violență sau agresiune.
- Sprijiniți-vă colegii: fii un bun coleg și sprijină-i pe ceilalți în momente dificile. Gesturile mici de bunătate și încurajare pot face o diferență semnificativă în viața cuiva.
- Implicați-vă în programe educaționale: participați la programele educaționale organizate în școală pentru a învăța mai multe despre nonviolență, rezolvarea pașnică a conflictelor și construirea relațiilor sănătoase.